Rady a tipy

Recept: Zdravá margherita pro milovníky pizzy

Patříte mezi milovníky pizzy a těstovin? I když pizze jednoduše neodoláte, nemusíte se tím trápit. Připravit si můžete zdravou pizzu, která potěší vaše chuťové pohárky i žaludek. Pizza je navíc skvělým pokrmem, který můžete donekonečna obměňovat a přidávat na ni ingredience, které máte rádi. Připravte si dnes s námi klasickou pizzu margheritu. 

Je libo pizzu?

O pizze existuje řádka zajímavých informací. Pokrm podobný pizze byl totiž připravován už v období neolitu. Šlo o jednoduché koláče, které připomínaly pizzu. Připravovali je starověcí egypťané a od nich se inspirovali Římané. Označení pizza bylo totiž odvozeno od slova „picea“ a označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, které se zdobily dalšími ingrediencemi. Už na konci 17. století začaly vznikat první pizzerie. A jelikož se pizza formovala v Itálii, nechyběly na ní rajčata, bylinky či olivy. Právě pizza Margherita byla stvořena v Neapoli koncem 19. století. Místní šéfkuchař vymyslel pizzu, která měla poctít královnu Margheritu, která Neapol navštívila. Byla to pizza národních barev- červené, zelené a bílé. A vy si ji můžete dopřávat i teď s rajčatovým základem, čerstvou bazalkou a výbornou búvolí mozarellou.

Recept

čas přípravy: 25 minut
kousků: 8-10

Pizzový základ

  • 1 šálek tapiokové mouky či jiný druh bezlepkové (nejlépe mix)
  • ⅓ kokosové mouky
  • ¼ čajové lžičky soli
  • ½ šálku konzervovaného kokosového mléka
  • ¼ šálku másla
  • ¼ šálku vody
  • 3 stroužky česneku, lisovaného
  • 1 vejce

Navrch

  • ⅓-½ šálku rajčatového základu
  • 250 g mozzarelly
  • 6 středních rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • černý pepř a sůl

Nejdříve začněte s přípravou těsta na pizzu. Předehřejte si troubu na 230 stupňů. Ve větší míse si smíchejte mouku a sůl. V malém hrníčku si rozehřejte máslo, kokosové mléko, vodu a česnek. Zahřejte a přidejte kapalné přísady k mouce. Zamíchejte, počkejte až směs malinko vychladne a přidejte vejce. Dobře promíchejte a nechte odpočinout 5 minut. Poté těsto vyválejte na pečícím papíru. Vložte do troubu a pečte po dobu 5-7 minut.

Nyní je čas přidat na předpečené těsto připravené ingredience. Začněte s rajčatovým základem, do kterého přidáte rozmačkaný česnek, sůl a pepř. Potřete s ním pizzu. Poté na základ umístěte pokrájená rajčata a mozzarelu. Trochu mozzarellu posolte. Vložte pizzu do trouby. Nechte dopéct 10-15 minut. Po dopečení přidejte na pizzu čerstvé lístky bazalky, pokud máte jen sušenou, můžete ji přidat již do rajčatového základu. Čerstvá bazalka by se teplem zbytečně spálila a zničila. Poté si již jen užívejte chuť skvělé margherity. Přejeme dobrou chuť!

Nutriční fakta:

Jeden kousek této pizzy (včetně kůrky) obsahuje přibližně:

  • 238 kalorií
  • 7,5 gramů bílkovin
  • 15 gramů tuku
  • 19,6 gramů uhlohydrátů
  • 2 g vlákniny
  • 2 gramy cukru
  • 0,6 mikrogramů vitaminu B12 (26 procent DD)
  • 574 IU vitaminu A (25 procent DD)
  • 322 miligramů sodíku (21 procent DD)
  • 140 miligramů fosforu (20 procent DD)
  • 0,3 miligramu manganu (19 procent DD)
  • 154 miligramů vápníku (15 procent DD)
  • 7,5 mikrogramů selénu (14 procent DD)
  • 1 miligram zinku (13 procent DD)
  • 0,09 miligramů mědi (10 procent DD)
  • 0,11 miligramu vitaminu B2 (10 procent DD)
  • 0,09 miligramů vitaminu B6 (7 procent DD)
  • 22 miligramů hořčíku (7 procent DD)
  • 4.6 miligramů vitaminu C(6 procent DD)
  • 0,8 miligramu železa (5 procent DD)

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button