Recept: Zdravý vegetariánský quiche s brokolicí
Pokud ještě někdo neměl čest a nezná quiche, představujeme vám recept pocházející z klasické francouzské kuchyně. Jedná se o slaný koláč, kde tradičními ingrediencemi je slanina, sýr, vejce a smetana. Ovšem quiche se stal velmi oblíbeným, a proto existuje plno obměn. Jednou z nich je i vegetariánský quiche s brokolicí.
Hlavní ingredience je tedy brokolice, zelenina pocházející ze Středomoří, připodobňují květák. Jak jste se mohli dovtípit, brokolice je oblíbená ingredience vegetariánů, proto i tento recept je položený na této zelené plodině. Brokolice je bohatá na vitamíny B1, C a E, kyselinu listovou a obsahuje plno zdraví prospěšných minerálních látek, především draslík, vápník, fosfor a síru. Samozřejmě je také bohatým zdrojem vlákniny.
V poslední době se objevují studie, které potvrzují, že brokolice dokáže výrazně ochránit lidské tělo před volnými radikály, toxiny a rakovinotvornými látkami. Chemické látky obsažené v brokolici podle vědců z Georgetownské univerzity dokáží „opravit“ DNA v buňkách a zabránit tak jejich rakovinnému bujení. Nyní už k samotnému receptu.
Brokolicový quiche
Na vegetariánský quiche budeme potřebovat:
- 4 vejce
- 1 brokolici
- 300 g hub
- 150 g strouhaného tvrdého sýra (ideálně s výraznou chutí, například parmazán)
- 2 – 3 mladé cibulky
- sůl
- pepř
Na těsto si připravíme:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- sůl
- 1-2 lžíce vody (dle potřeby)
Nejdříve připravte těsto, které nechejte chvíli odpočívat. Brokolici si rozdělte na malé růžičky a pokrájejte na menší kousky, které dejte vařit do slané vody dokud brokolice nezměkne (asi 5 minut). Po uvaření odstavte, přeceďte a nechte brokolici vychladnout. Poté oloupejte a na jemno nakrájejte cibulku, na plátky nakrájejte houby a osmažte na malém množství oleje na mírném ohni dokud nedostanou zlatavou barvu. Lehce osolte, opepřete a nechte vychladnout. Do velké mísy rozbijte vajíčka a smíchejte se všemi ingrediencemi. Rozválejte těsto, vymažte pečící formu a těsto do ní zapracujte. Jakmile jsou zakrytá všechna místa, přilijte náplň a dejte péct na 180 °C na 30 minut.
Quiche se obvyklé podává samotný, ale skvěle ho doplní salát ze sherry rajčat s rukolovým salátem. Upečte si doma tento slaný koláč i vy a navoďte si tak atmosféru Francie.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos