Jídlo

20 potravin, které jsou přirozeně bohaté na protein

Hledáte přirozený zdroj bílkovin? Bílkoviny jsou ve stravě velmi důležité a jejich přísun bychom si měli hlídat, zvláště, pokud chceme zhubnout a nabrat svalovou hmotu. Dopřávejte si bílkoviny ve své přirozené podobě a vyhněte se doplňkům stravy. Vhodné složení jídelníčku vám může dopřát dostatečné množství bílkovin i bez zbytečných doplňků. 

Mléčné výrobky

Skvělým zdrojem bílkovin jsou pro vás především mléčné výrobky. Dopřávejte si k snídani či k svačině řecký jogurt, který obsahuje až dvakrát více proteinů než klasický jogurt. Tyto jogurty jsou totiž zbaveny přebytečné kapaliny. Dopřávejte si řecký jogurt bez příchuti, ten obsahuje mnohem méně cukru než ochucené varianty. Velmi chutným a bohatým na bílkoviny je cottage sýr. Jde o sražený mléčný produkt, který je bohatý na kasein, což je pomalu stravitelná bílkovina. Nejlepší je si dát cottage sýr jako svačinu před spaním. Švýcarský sýr je pro budoucí svalovce také vhodný. Je bohatý na protein a pokud si zvolíte nízkotučnou variantu tohoto sýru máte vyhráno. Zapomenout bychom neměli ani na mléko, které se drží na přední příčce jako zdroj kvalitních proteinů. Pokud neholdujete klasickému kravskému mléku, vyzkoušejte mléko sojové, které obsahuje 8 g bílkovin na 200 ml. Zapomínat bychom neměli ani na vejce. Jedno středně velké vejce obsahuje přibližně 6 g bílkovin.

Jaké maso si dopřát?

Dobrým zdrojem bílkovin je pro vaše tělo samozřejmě maso. Ať už je to hovězí kýta, mleté hovězí maso či vepřové kotlety, které máte hned připraveny a chutnají skvěle. Skvělým zdrojem bílkovin jsou také kuřecí prsa, která vám přináší zdroj proteinů větší než u drůbežího. Vybírejte však kuřecí maso kvalitní, z kvalitního chovu. Pravidelně si také dopřávejte maso rybí, ať už je to platýs, tuňák či losos. Ryby jsou navíc skvělým zdrojem zdravých tuků.

Luštěniny

Vysokým zdrojem bílkovin nemusí být pouze maso a mléčné výrobky, ale také luštěniny, které si dopřávají především vegani a vegetariáni. Nezapomínejte na pravidelnou konzumaci fazolí, které obsahují až 20 g bílkovin na 230 g. Konzumovat můžete fazole sušené, které si předem namočíte či konzervované, které jsou běžně dostupné a hodí se do salátu a můžete si z nich připravit dokonce zdravý salát. Dopřávat si můžete také čočku, ať už klasickou či červenou, která je velmi chutná a přináší do vašeho jídelníčku změnu. Vyzkoušejte také quinou, novinku ve světě obilovin, která se k nám dostala z Jižní Ameriky. Je nesmírně bohatá na esenciální aminokyseliny, které mají vliv na budování svalů a neobsahuje žádný lepek, tudíž nezatěžuje váš trávicí systém.

Netradiční zdroje bílkovin

Pokud rádi zkoušíte nové potraviny, podívejte se na zub pšeničným klíčkům, které jsou zdrojem cenných proteinů. Přidávat je můžete do smoothie, palačinek či do ovesné kaše. Pro nás stále trochu netradiční arašídové (burákové) máslo si zamilují všichni, kterým nevadí sladko slaná chuť. Burákové máslo si můžete vyrobit i domácí. Japonské soba nudle jsou skvělou náhradou za klasické těstoviny, obsahují totiž větší podíl proteinů a uvařeny je máte za pár minut. Cenným zdrojem bílkovin je také hrášek, který můžete skladovat v mrazáku přes celý rok. Jako na protein bohatou dobrotu si dopřejte mražený řecký jogurt, vyhněte se však zbytečnému obsahu cukru.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button