Již jsme zde popsali, jak prospěšná je pravidelná konzumace pomerančů. Víte ale o tom že je mimořádně zdravá i pomerančová kůra? Většina lidí pomerančovou kůru vyhazuje, ale to by mohla být chyba, vzhledem k mnoha jejím potenciálním zdravotním přínosům.
Co je pomerančová kůra?
Pomerančová kůra je vnější, mírně hrbolatá slupka pomerančů spolu s bílou dření pod ní. Toto je pravděpodobně nejlepší část ovoce ke konzumaci, ale jen málo lidí to dělá. Pomerančová kůra má vysoký obsah určitých fytochemikálií, flavonoidů a dalších antioxidantů a také poskytuje vitamín A, B, C, měď, vápník a hořčík. Zatímco konzumace šťavnatého ovoce je běžnějším způsobem, jak si toto ovoce vychutnat, existuje několik způsobů, jak přidat kůru do svého jídelníčku.
Sušená pomerančová kůra je oblíbeným prostředkem ke konzumaci této části ovoce a i přes hořkou, tuhou chuť při konzumaci v syrovém stavu ji lze připravit různými způsoby, aby byla chutnější. I když neexistuje žádné bezprostřední riziko konzumace slupky, budete chtít mít jistotu, že je důkladně vyčištěna, abyste se vyhnuli potenciální přítomnosti jakýchkoli pesticidů nebo herbicidů. Použití běžných pomerančů z obchodu nemusí být nejlepším řešením. Pokud chcete využívat i pomerančovou kůru, zvolte chemicky neošetřené BIO pomeranče. I pomeranče bez ošetření důkladně opláchněte, nejlépe pomocí jablečného octa a poté vody.
Výhody pomerančové kůry
Konzumace pomerančové kůry má několik výhod, včetně následujících:
Péče o kůži
Slupky jsou nabité vitamínem E a řadou jedinečných antioxidantů, aplikace vnitřních slupek přímo na pokožku může odstranit zánětlivé stavy a zároveň pomáhá předcházet vráskám a stařeckým skvrnám.
Alergie
Regulační účinek na imunitní systém způsobený aktivními látkami v těchto slupkách může potlačit alergické reakce a snížit zátěž na obranyschopnost vašeho těla.
Kardiovaskulární zdraví
Díky dobré hladině vlákniny a velkému množství různých živin může konzumace těchto slupek významně podpořit vaše kardiovaskulární zdraví, pomáhá snižovat krevní tlak a zabraňuje hromadění cholesterolu.
Astma
Při pití extraktu z pomerančové kůry v čaji nebo ve formě prášku může zklidnit záněty dýchacích cest.
Trávení
Obsah vlákniny ve slupkách pomáhá stimulovat normální funkci střev a předcházet zácpě.
Imunitní systém
S vitamínem C a různými antioxidanty jsou tyto slupky schopny posílit obranyschopnost imunitního systému a chránit před širokou škálou patogenů a infekcí zodpovědných za nachlazení a chřipku.
Jak používat pomerančovou kůru?
Pomerančovou kůru můžete použít mnoha způsoby, některé z nich jsou uvedeny níže:
- Lokální nanášení slupky na pokožku
- Vařením kůry do různých omáček a dušených pokrmů.
- Sušení kůry a její rozemletí na silný, koncentrovaný prášek, který lze přidat do potravin, nápojů a dokonce i do vody do koupele pro povzbuzující peeling.
- Vaření čaje z těchto slupek a také jejich žvýkání přímo pro zdraví ústní dutiny.
Nežádoucí účinky pomerančové kůry
Konzumace nadměrného množství pomerančové kůry není nikdy dobrý nápad a způsobuje vedlejší účinky, jako jsou:
- Bolest hlavy
- Problémy s vaším zrakem
- Tělesná slabost
Jednou z klíčových složek těchto slupek je synefrin, který může mít na tělo povzbuzující účinky. Když však tento počáteční nával energie pomine, můžete se cítit vyčerpaní nebo unavení. To je také příčinou problémů se zrakem a bolestí hlavy. Při prvním vyzkoušení pomerančové kůry začněte s malým množstvím a pečlivě sledujte, jak vaše tělo reaguje.
Zdroj obrázků: Pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos