JídloPrevenceRady a tipy

Věděli jste o kaštanech…

Kaštany poskytují našemu tělo celou řadu zdravotních výhod – pomáhají zlepšovat diabetes, zlepšují trávení, posilují imunitní systém a kosti, snižují krevní tlak, podporují kardiovaskulární systém, působí preventivně proti chronickým nemocem.

POZOR – nezaměňovat s jírovcem.

Nejčastějším způsobem úpravy je pečení, ale kaštany můžeme také kandovat, vařit, grilovat, dusit, smažit, lze z nich dělat kaši.

Kaštany poskytují důležité živiny, vlákninu, minerály, zdravé tuky či antioxidanty. Vitamíny skupiny B (kyselina listová, riboflavin, thiamin) podporují řádný neurologický vývoj. Draslík zvyšuje průtok krve do mozku , podporuje zdraví nervové soustavy, zvyšuje koncentraci a zlepšuje paměť.

Pozor si však dejte při alergiích.

Některé zdravotní výhody kaštanů

Diabetes

Mnoho lidí si neuvědomuje, že vláknina může hrát důležitou roli v oblasti regulace, prevence a řízení diabetu. Kaštany, které mají vysoký obsah vlákniny, jsou považovány za nízké glykemické potraviny, což znamená, že nepodporují zbytečnou produkci cukru v lidském těle.

Imunitní systém

Vysoká koncentrace vitamínu (především C) a dalších antioxidantů činí kaštany vhodnou potravinou pro náš organismus. Stimuluje produkci bílých krvinek, neutralizuje v těle volné radikály.

Pevnější kosti

Kaštany obsahují, kromě jiného, i měď, která je důležitá při absorbci železa (podporuje růst kostí). Hořčík zvyšuje hustotu kostního materiálu. Díky těmto důležitým minerálům lze zpomalit procesy osteoporózy.

Zažívací potíže

Kaštany obsahují velké množství vlákniny, která podporuje činnost trávicí soustavy – podporuje peristaltiku střev a správné vyprazdňování. Vláknina také podporuje vstřebávání živin.

Chronická onemocnění

Tato onemocnění jsou způsobována, kromě jiného, volnými radikály či oxidačním stresem. Kaštany obsahují antioxidanty, které pomáhají v boji proti těmto škodlivým vlivům.

Krevní tlak

Draslík reguluje pohyb vody v těle, zvyšuje průtok krve a uvolňuje napětí ve zúžených krevních cévách a tepnách. To vše může zvýšit kardiovaskulární zdraví a snížit riziko vzniku srdečních a mozkových příhod.

 

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button