Rozmarýn vytvoří lahodné kombinace
Rozmarýn je jednou z nejoblíbenějších a nejchutnějších bylin. Má neuvěřitelnou vůni i chuť, díky nimž je pěstuje na svých zahradách celá řada lidí. Rozmarýn se velice hojně využívá v kuchyni; své uplatnění však najde i v lidovém léčitelství.
Využití v kuchyni
- Octová či rozmarýnová infuze
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zachovat chuť rozmarýnu, je vyrobit si octovou či olejovou infuzi. Je ideální pro využití do dresinků, marinád a receptů, kde se používá ocet či olej.
- Bylinkové máslo
Toto máslo zvýrazní chuť pečeného masa, zeleniny, těstovin či chleba.
- Rozmarýnová sůl
Výborně dochutí pečené ryby na grilu nebo zeleninový salát či grilovanou zeleninu.
- Dochucení pokrmů
Pokud chcete vyrobit marinádu, můžete jej kombinovat s citronem, česnekem, pepřem, olivovým olejem či balsamikovým octem.
Hodí se do různých druhů polévek, na sladké brambory, pečenou zeleninu, kuřecí maso, cukety nebo cizrnu.
- Saláty a salátové dresinky
Rozmarýn není klasická salátová bylinka, ale dělá zázraky v řadě osvěžujících letních jídel – rajčatový salát, italský bramborový salát s citronem a kapary či jako ozdoba feta sýrů.
- Dezerty
Bylinky nejsou chutné jen v pokrmech pikantních. Poskytují neuvěřitelnou hloubku chuti také velkému množství zákusků. Rozmarýn je výborný do sorbetu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos