JídloRady a tipy

Recept: Veganské sušenky s ovesnými vločkami a rozinkami

Kdo by nemiloval chuť a vůni čerstvě upečených sušenek. Jednou z nejlepších věcí, když si pečete domácí sušenky, je to, že si je můžete vychutnat naprosto čerstvé a ještě teplé. Máte-li rádi ovesné sušenky, zkuste si připravit jejich veganskou verzi se zdravými přísadami.  Navíc jsou tyto sušenky bez lepku. 

Bezlepkové sušenky

Tyto sušenky nejsou tak docela křupavé, ale lehce „žvýkavé“. Nepředstavujte si pod ním to, že je jen těžko ukousnete, ba naopak jsou vláčné a hutné, ale nepřinášejí křupavý efekt. Neobsahují žádný lepek a přesto jsou dokonale vláčné. Dopřávat si tyto sušenky mohou také vegani, kteří nekonzumují živočišné výrobky. V receptu tedy není obsaženo mléko, máslo ani vajíčka.

Nutriční hodnoty

Jedna porce zdravých ovesných sušenek obsahuje:

  • 106 kalorií
  • 2,3 g bílkoviny
  • 6 g tuku
  • 12 g sacharidů
  • 10 g vlákniny
  • 6,7 g cukru
  • 145 miligramů sodíku
  • 0,9 miligramu železa (5 procent DD)
  • 95 miligramů draslíku (2,7 procenta DD)

Zdravotní přínos jednotlivých ingrediencí

Tyto veganské sušenky obsahují pouze zdravé ingredience.

Pohanka: Bohatá na minerální látky a vitamíny, to je pohanka. Je skvělou prevencí vzniku cévních onemocnění, zánětů v těle, krvácení, posiluje imunitní systém a chrání před revmatickými chorobami.

Oves: Pokud vám nevadí konzumace lepku, můžete do svého receptu použít oves, který je bohatý na vlákninu a je skvělou prevencí onemocnění kardiovaskulárního systému.

Rozinky: Rozinky jsou skvělé při chutích na sladké. Přirodní zdroj, který uspokojí vaše chutě na sladké. Navíc ničí bakterié, které způsobují onemocnění dásní.

Máslo z kešu: Je bohaté na zdraví prospěšné tuky a dává tomuto receptu jemnou chuť. Máslo z kešu můžete zakoupit již hotové nebo si připravit domácí.

Recept:

Příprava: 25 minut
porce: 10-12

  • ¾ šálku vody
  • špetka soli
  • ¼ šálku pohankových vloček nebo ovesných
  • ½ šálku máslového kešu, změkčeného
  • ¾ lžičky sody na pečení
  • ¼ čajové lžičky mořské soli
  • ¼ šálku cukru z kokosu
  • 2 lžíce jablečného pyré
  • 3 lžíce rozinky

Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Připravte si menší hrnec, do něj vlijte vodu se špetkou soli a přiveďte k varu. Přidejte pohankové nebo ovesné vločky, snižte teplotu, přikryjte a vařte po dobu 10 minut, dokud vám nevznikne krémová kaše. Přidejte sodu na pečení do vařených vloček. V samostatné míse smíchejte máslo z kešu a kokosový cukr. Po smíchání přidejte jablečné pyré. Smíchejte obě směsi a přimíchejte rozinky. Ze směsi vytvářejte malé placičky, navrch umístěte několik rozinek či posypte kokosem. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button