
Tuto nenáročnou, ale užitečnou bylinu si můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma v květináči. Stačí si koupit semínka, zasadit je třeba do květináče na balkoně a pak můžete jen uždibovat čerstvé listy.

Co rukola obsahuje
Je bohatá na nejrůznější látky. Najdete v ní vodu, vlákniny, bílkoviny, sacharidy, tuk, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, mangan, měď selen, omega 3, omega 6 kyseliny, betakaroten, lutein, vitamíny A, B, C, E a K. Pokud jde o vápník, je ho v rukole tolik jako ve špenátu, avšak ve srovnání se špenátem má rukola nižší obsah oxalátů, které vstřebávání vápníku brání. Překvapivě slušné množství karotenoidů luteinu a zeaxantinu je extrémně prospěšné pro oči. Konzumace vitamínu K je prevencí před nástupem osteoporézy, čili řídnutí kostní hmoty.
Účinky rukoly na zdraví:
- podporuje imunitní systém
- má preventivní účinky před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami
- chrání buňky před působením radikálů
- má silné protizánětlivé účinky
- detoxikuje organismus
- podporuje trávení a pravidelnou stolici
- odstraňuje plynatost
- normalizuje hladinu cukru v krvi
Kromě těchto účinků rukola pročišťuje cévy a krev, odvodňuje nadbytečnou vodu z těla, dodává energii a podporuje funkci mozku.
Konzumace rukoly
S rukolou si nemusíte dělat žádné starosti a trápit se složitými recepty. Můžete ji vařit, restovat, ale také ji jíst i syrovou.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos









