Sacharidy jsou sice hlavním zdrojem energie, ale zároveň i jedna z nepřehlédnutelných příčin nadváhy a obezity, které následně způsobují celou řadu zdravotních potíží. Nedostatek zapříčiňuje málo energie pro tvorbu svalové hmoty, přebytek se přeměňuje v nežádoucí tukovou vrstvu. Sacharidy představují ve výživě zdroj energie. Vyšší spotřebu mají lidé s vyšším energetickým výdejem.
Sacharidy nejsou obsaženy jen v cukru, ale najdeme je i v medu, ovoci, cukrovinkách, sušenkách, sladkých sirupech a nápojích.
Význam sacharidů:
- zajišťují tělesné funkce
- na dodávce glukózy je závislý mozek
- nejdůležitější a nejpohotovější zdroj energie
- nestravitelné sacharidy (vláknina) pozitivně působí na činnost střev
Glykemický index potravin
Tento číselný údaj vyjadřuje účinek potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi. Čím je vyšší, tím rychleji hladina cukru v krvi stoupá. Potraviny s nízkým indexem tělo tráví déle, a tudíž nás zasytí na delší dobu a hladinu cukru v krvi udržují vyrovnanou. Pokud jíme potraviny s vysokým glykemickým indexem, máme brzy hlad a dostáváme chuť na sladké.
Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem (pod 50) patří: zelenina (hlavně listová), ořechy (hlavně vlašské), přírodní semínka, luštěniny, tmavá rýže, jogurty, méně sladké ovoce (jablka, hrušky, švestky, třešně, citrusy), přírodní šťávy, celozrnná mouka a těstoviny, sojové boby.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem (nad 50): bílá mouka a výrobky z ní, rýžová mouka, alkohol, sladké nápoje, slaným pochutinám (chipsy, solené oříšky), máslové sušenky, med, kukuřice a výrobky z ní, melouny, dýně, meruňky.
Dělení sacharidů
Sacharidy můžeme rozdělit na jednoduché – glukóza (hroznový cukr a fruktóza (ovocný cukr), a složené ze dvou jednoduchých – sacharóza (řepný a třtinový cukr), laktóza (cukr mléčný) a maltóza (sladový cukr).
Glukóza (hroznový cukr) je nejdůležitější zdroj energie pro lidský organismus a zcela nezbytný například pro mozek, sítnici či červené krvinky. Glukózu v přírodní formě najdeme například v plodech rostlin.
Fruktóza se nachází v ovoci, medu a některé zelenině (karotka).
Laktóza (mléčný cukr) se vyskytuje například v mléce savců, někteří lidé mohou mít problém při jejím trávení.
Sacharóza (řepný a třtinový cukr) se nachází ve všech rostlinách a v naší stravě je zastoupen nejvíce. Je velice vydatným zdrojem energie. POZOR na vysoký glykemický index.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos