Jídlo

Jak je na tom kokosový olej? Je vhodný a zdravý?

Poradenská zpráva AHA se zabývá dietními tuky a kardiovaskulárními chorobami. Ale přísné varování o kokosovém oleji je to, co skutečně byl pro veřejnost šok. Zde je jen pár titulků, které se objevily od vydání zprávy: „Kokosový olej pro vás není tak dobrý, jak si myslíte.“ a „Kokosový olej není zdravý. Nikdy nebyl zdravý. „A pak to bylo: kokosový olej nezdravý jako hovězí tuk a máslo. “

Opravdu to není tak jednoduché a v tomto článku se zaměříme na to, abychom zdůraznili, kde se AHA spletlo a jak odstranění kokosového oleje může být pro některé z vás velkou zdravotní chybou.

Už dávno si dávám dávky kokosového oleje, zejména od doby, kdy bylo prokázáno zlepšení zdraví mozku. A i když je ve zprávě AHA nějaké to zrnko pravdy (dostaneme se k tomu později), můj největší problém je následující: Autoři AHA situaci zjednodušují. Navíc to, co vám říkají, abyste nahradili kokosový olej, je podle mého názoru špatně. Podívejme se tenhle problém trošku hlouběji …

Je kokosový olej zdravý? Zde je to, co potřebujete vědět

Mnoho lidí bude znepokojeno touto zprávou o kokosovém oleji od American Heart Association, ale je důležité si pamatovat, že její pokyny neříkají lidem, aby konzumovali nulové nasycený tuky, aby se snížilo riziko onemocnění srdce. AHA doporučuje průměrný denní příjem nasycených tuků 30 gramů denně; 20 gramů pro ženy.

To je asi ekvivalent 2 lžic kokosového oleje pro muže a 1,33 polévkové lžíce pro ženy. Většina lidí na to nepřejde za pouhý den, pokud nebudou na dietě s vysokým obsahem tuků nebo v ketogenní stravě. (A někteří lidé si vedou velmi dobře na stravě s vysokým obsahem tuků, jelikož konzumují zdravé tuky.)

Největší pozitivum bylo doporučení organizace, aby lidé konzumovali nebo řídili své stravovací návyky středomořskou dietou s potravinami bohatými na zdravé mastné kyseliny, jako jsou ryby na divoko, olivy, avokáda, ořechy a semena. Ale pojďme se vrátit ke kokosovému oleji…

Problém cholesterolu

AHA radí proti nepoužívat kokosový olej, protože zvyšuje hladinu LDL, neboli „špatný“ cholesterol a „nemá žádné známé kompenzující příznivé účinky.“ (Jejich slova, ne moje.) Nemám problém s něčím z toho – kokosový olej může zvýšit hladinu LDL. Ale to, co zpráva nezmiňuje, je, že kokosový olej může také zvýšit HDL, neboli hladinu „dobrého“ cholesterolu.

Ve skutečnosti našli brazilští vědci, kteří do stravy vložili extra panenský kokosový olej, pociťují a pozorují zdravý nával HDL cholesterolu. Dokonce pomáhá pacientům se srdečními chorobami ztratit nadbytečnou tělesnou hmotnost a zužuje jejich pas – dva faktory, které mohou chránit vaše srdce.

Kromě toho, že měření cholesterolu nemusí být nejlepším způsobem, jak odhalit onemocnění srdce, existuje další BOOM, který chci pochopit. Důvod, proč American Heart Association doporučuje jít proti kokosovému oleji je, že organizace říká, že LDL cholesterol zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Ale studie více než 12 000 lidí zjistila, že kdy je hladina cholesterolu nízká, fakticky zvyšuje riziko dřívějšího úmrtí člověka.

Aby se zlepšil stav našeho srdce, je třeba zaměřit pozornost od od vysokého cholesterolu jako největšího rizikového faktoru pro srdeční onemocnění a namísto toho se zaměřit na snížení zánětu a oxidace prostřednictvím stravy, protože právě zánět je hlavní příčinou srdečních onemocnění. Je to všechno o tom, jak se dostat k hlavní příčině onemocnění. Vaše játra začnou produkovat cholesterol jako opravnou látku vašeho těla. K tomu dochází, protože dochází k zánětu a oxidaci v tepnách.

Představte si své tepny jako trubky ve svém domě. Pokud je potrubí poškozené a praskne únik, musíte jít a opravit oblast. Problémem není vysoký cholesterol. To je jen příčina zánětlivého životního stylu. A pokud opravdu chcete vědět, jaká by měla být hodnota vašeho cholesterolu, pokud jde o riziko srdečních onemocnění, musíte vyhodnotit své poměry cholesterolu, ne celkové množství. Co bylo zřejmé, když jsem si přečetla analýzu AHA, je to, že mnoho studií nezohledňovalo hladiny HDL cholesterolu ani poměry. Zde je snadné vysvětlení od společnosti Harvard Medical: „Poměr celkového cholesterolu k HDL je důležitý; čím menší číslo, tím lépe. Například někdo s celkovým cholesterolem 200 a HDL 60 by měl poměr 3,3 (200 ÷ 60 = 3,3). Pokud hodnota HDL této osoby byla nízká – řekněme 35 – poměr celkového cholesterolu k HDL by byl vyšší: 5.7. „(8)

Problém náhrady oleje

Snad nejvíce překvapivá část doporučení AHA je, že odborníci radí konzumovat více kukuřičného a sójového oleje. Takže. Více než 90 procent těchto plodin je geneticky modifikováno. A norský výzkumník ještě navíc zjistil, že americká sója obsahuje „extrémní“ hladiny glyfosátu, hlavní složku v herbicidu Roundup. (Ano, je to vlastně uvnitř jídla. Nemůžete to vypláchnout.) Ale tady je největší červená vlajka: Revizní studie z roku 2016, zveřejněná v britském lékařském časopise, se zabývala tím, co se stane, když lidé vezmou nasycené tuky z potravy a nahradí tuky rostlinného oleje bohaté na kyselinu linolovou.

Namísto konzumace nasycených tuků lidé jedli více kukuřičného oleje a margarínu bohatého na polynenasycené tuky. Ukázalo se, že nahrazení nasycených tuků kukuřičným olejem a podobnými oleji skutečně zvýšilo riziko koronárních onemocnění srdce a smrti ze všech důvodů. Oleje z kukuřice, sóji a jiných zelenin jsou vysoké v omega 6 mastných kyselinách. A zatímco potřebujeme některé omega 6 tuky, standardní americká strava je příliš těžká na omega-6 tucích a příliš lehká na omega 3 tucích. Poměr kukuřičného oleje omega 6 a omega 3 je 49: 1. Existují také důkazy, že omega-6 těžká strava může zvýšit riziko rakoviny prsu u postmenopauzálních žen a rakoviny prostaty u mužů.

 

Zde jsou některé další klíčové body k přemýšlení, když se snažíte rozhodnout: „Je kokosový olej zdravý?:“

  • Společnost American Heart Association také v minulosti vydala sporné pokyny týkající se výživy. Jedná se o konzumaci nízkotučných zpracovaných potravin (které jsou často naloženy cukrem) a volby margarínu namísto másla.
  • V minulosti jsme viděli příklady výživových tvrzení, často s katastrofálními účinky. Pamatujte si, když vědci řekli, že veškeré červené maso je špatné, nerozlišuje mezi masem vyráběným z farmy a krmením trávou. V 80. letech byl celý tuk označen jako špatný. To, co se změnilo na celý tuk, je špatné, kromě omega-3 tuků. Teď už slyšíme, že musíme být opatrní i s nasyceným tukem. Co bude příští týden?
  • Pravda o nasyceném tuku? Potřebujeme to. Nejméně 50 procent našich buněčných membrán je vyrobeno z nasycených mastných kyselin. Toto dělá vše od posílení imunitního systému až po ochranu jater před toxiny.
  • Úloha cholesterolu v lidském zdraví je komplikovaná. Skutečně ho potřebujete pro optimální zdraví mozku. A stále víc vědců odhaluje myšlenku, že některé potraviny s vysokým obsahem cholesterolu pro nás nejsou zas tak špatné. Například studie z roku 2017 v American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že vejce a cholesterol v potravě nevyvolávají demenci.
  • Někteří lidé se domnívají, že zpráva z roku 2017 je ve skutečnosti krokem nahoru od starších doporučení American Heart Association. Tady, ačkoli vědci nedoporučují kokosový olej, neříkají, že se mu zcela vyhnout.
  • Výkonný způsob, jak snížit riziko srdečních onemocnění, zahrnuje omezení rafinovaných sacharidů a cukru. Tyto nezdravé sacharidy podporují nižší hladiny HDL cholesterolu, inzulinovou rezistenci, malé částice LDL a vysoké triglyceridy.

Podívejte se na tohle:

Neurologické zdraví

Existuje důkaz, že zvýšení vašeho příjmu správného typu nasycených tuků (kokosový olej, kakao, maso ze zvířat živících se trávou) může zvýšit produkci HDL cholesterolu vašeho těla. Váš mozek, mícha a nervy jsou tvořeny 25 procenty cholesterolu, což je alespoň zčásti důvodem, proč spotřeba více cholesterolu může pomoci zlepšit neurologické zdraví. Pro ty, kteří potřebují neurologickou podporu, kokosový olej může být právě to, co lékař doporučí. Ve skutečnosti může nasycený tuk pomoci těm, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, záchvaty a depresemi.

Hubnutí pomocí ketogenní diety

Stále více studií naznačuje výhody ketogenní stravy s vysokým obsahem tuku a nízkého obsahu karbidu. To platí, zejména pokud jde o úbytek hmotnosti, diabetes typu 2 a paměť. Nedoporučuji, aby lidé zůstávali ve stavu ketózy dlouhodobě, ale v období 30 až 90 dnů keto, a poté se pohybují a vystupují z ketózy jako naši předkové.

Nejlepší způsoby, jak snížit riziko onemocnění srdce pomocí potravy

Různí lidé reagují na různé potraviny odlišně. To je důvod, proč je opravdu těžké vytvořit ucelený výživový „plán“. Někteří lidé dobře tolerují kokosový olej a vidí velké zlepšení v hormonálních profilech, náladě, paměti a hmotnosti. U ostatních nemusí být kokosový olej tou správnou odpovědí. Tato zpráva AHA je dalším připomenutím, že musíme prosazovat personalizovanou výživu a léky. Co funguje pro jednu osobu, nemusí fungovat pro jiné.Obecně platí, že i zde je více potravin, které můžete zařadit do vaší stravy pro zdravější srdce:

Byliny

Kukuřice, česnek, rozmarýn a skořice ukázaly, že snižují riziko srdečních onemocnění.

Bitter Greens

Je dobře zavedeno v tradiční čínské medicíně a ájurvédské medicíně, že hořká zelená zelenina podporuje zdraví srdce. Patří sem arugula, brokolice rabe, pampeliška zelená, kopr a řeřicha.

Omega-3 bohaté potraviny

Divoké ulovené ryby s vysokým obsahem EPA a DHA, jako je makrela, losos, sardinky a tuňák, mají obrovské protizánětlivé účinky, stejně jako ořechy. ALA-bohaté semena chia, lněné semínko a vlašské ořechy jsou také bohaté na omega-3s.

Konečné myšlenky k otázce „Je kokosový olej zdravý?“

  • Obecně platí, že doporučení obsažená ve zprávě American Heart Association „Dietní tuky a kardiovaskulární onemocnění: prezidentské poradenství z American Heart Association“ jsou krátkozraké.
  • AHA se zaměřuje pouze na zdraví srdce v závislosti na celkové hladině cholesterolu. To není nutně nejpřesnější způsob.
  • Je důležité si uvědomit, že každý je jiný. To je důvod, proč v budoucnu uvidíme další důkazy o významu personalizované medicíny.
  • Chcete-li dnes ochránit vaše srdce, používejte ve vaření více bylin, jezte více hořké zeleniny a ujistěte se, že získáte zdravé omega-3 mastné kyseliny z ryb.
  • Je kokosový olej zdravý? Pravdou je, že nasycené tuky z kokosového oleje, kakaové, gheeové a zdroje masa přijímací trávu jako potravu pravděpodobně nejsou viníky, pokud jde o srdeční onemocnění. Hydrogenovaný olej, rafinované zrna, cukr a zpracované potraviny jsou největší darebáci.

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button