TOP 10

TOP 10 potravin, které obsahují selen

Selen je stopový prvek, který v těle působí spolu s vitamínem E. Selen zlepšuje celkovou buněčnou ochranu, funguje jako mocný antioxidant. Pokud budete konzumovat potraviny s vysokým obsahem selenu, podporujete detoxikaci těla a napomáháte zdravému dtsvu především jater a štítné žlázy.

Příznaky nedostatku selenu:

  • dysfunkce štítné žlázy
  • oslabený imunitní systém
  • neplodnost u mužů i žen
  • deprese
  • srdeční choroby
  • zvýšené riziko rakoviny

V mnohým oblastech světa lidé postrádají dostatek selenu ve svém těle. Nedostatek tohoto stopového prvku může vést k silné bolesti a svalové slabosti. Doporučená denní dávka selenu je 70 mikrogramů na den.

Top 10 potravin s obsahem selenu:

  1. Para ořechy: 30 g (7-10 oříšků)= 544 mcg (více než 100% denní dávky)
  2. Tuňák: 100 g= 92 mcg (více než 100% denní dávky)
  3. Halibut: 100g= 47 mcg (67% denní dávky)
  4. Sardinky: 100g= 45 mcg (64% denní dávky)
  5. Hovězí maso: 100 g= 33 mcg (47% denní dávky)
  6. Krocan: 100g= 31 mcg (44% denní dávky)
  7. Hovězí játra: 100g= 28 mcg (40% denní dávky)
  8. Kuřecí maso: 100g= 22 mcg (31% denní dávky)
  9. Vejce: 1 kus= 15 mcg (21% denní dávky)
  10. Špenát: 1 šálek= 11 mcg (16% denní dávky)

Para ořechy jsou skvělým zdrojem selenu. Konzumovat je můžete jen tak samotné nebo je přidat do smoothie či nasekané do salátů a sladkých jídel. Jejich chuť je opravdu delikátní

Selen a zdraví

Selen hraje důležitou roli především pro štítnou žlázu, protože pracuje spolu s jódem. Selen je důležitý k vytvoření hormonu zvaného T3, který produkuje štítná žláza, ten reguluje metabolismus. Pravidelná konzumace potravin s obsahem selenu pomáhá snížit riziko vzniku některých typů rakoviny. Selen je silný antioxidant, který snižuje množství volných radikálů v organismu. Abyste alespoň částečně snížili riziko vzniku rakoviny, dopřávejte si potraviny bohaté na selen. Selen pečuje i o vaše srdce a preventivně bojuje proti poškození buněk v těle. Snižuje riziko vzniku zánětu a vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Lidé, kteří konzumují stravu ochuzenou o selen mají větší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Z výše uvedeného seznamu si snadno vyberete, jaké potraviny byste do své stravy měli zařadit. Nekupujte zbytečně různé doplňky, ale dopřejte svému tělu selen přirozenou cestou skrze stravu.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button