NezařazenéTOP 10

TOP 10 potravin, které obsahují vápník

Dostatečný příjem vápníku je nejdůležitější v období dospívání a růstu, kdy se tvoří kostra celého těla. Doplňovat do těla vápník byste měli i v dospělosti a stáří, aby byly vaše kosti zdravé. Vždyť téměř 99% vápníku, který máte v těle je uložen ve struktuře kostí a zubů. Příjem vápníku nemusí být vždy zajištěn pouze mléčnými výrobky. V dnešním článku se zaměříme na potraviny, které obsahují velký podíl vápníku.

Vápník v našem těle

Vápník v kostech je používán jako „skladovací“ prostor, který uvolňuje vápník do krevního oběhu, když to organismus potřebuje. Vápník je důležité jíst nejen pro zdraví kostí. Dostatečný příjem vápníku ve stravě či pomocí doplňků stravy umožňuje optimální činnost nervové soustavy, správnou srážlivost krve, sekreci hormonů a svalovému zdraví, ovlivňuje také hladinu pH v těle.

Nedostatek vápníku

Nedostatečný příjem vápníku může způsobovat: tvorbu zubního kazu, osteopenii a osteoporózu, svalové křeče a napětí, vysoký krevní tlak. K tomu, aby vaše tělo vstřebávalo vápník do těla potřebuje hořčík, vitamín D a vitamín K.

Top 10 potravin:

Denní příjem vápníku pro muže je 1000 mg denně a pro ženy 1200 mg denně. Záleží také na vašem věku.

  • Čerstvé mléko: 1 šálek= 300 mg (30% denní dávky)
  • Vařená kapusta: 1 šálek= 245 mg (24% denní dávky)
  • Sardinky: 60 g= 217 mg (24% denní dávky)
  • Jogurt nebo kefír: 180 g= 300 mg (30% denní dávky)
  • Vařená brokolice: 1 1/2 šálku= 93 mg (9% denní dávky)
  • Řeřicha: 1 šálek= 1 mg (4% denní dávky)
  • Tvrdý sýr: 30 g= 224 mg (24% denní dávky)
  • Pak choi (salát): 1 šálek= 74 mg (8% denní dávky)
  • Okra: 1 šálek= 82 mg (8% denní dávky)
  • Mandle: 30 g= 76 mg (8% denní dávky)

Zdraví a vápník

Obecně platí, že největší množství vápníku je obsaženo v čerstvém mléce a zelenině. Vápník je nezbytně důležitý v období dospívání, a to až do věku 20 let, když se tvoří kostra a dochází ke zpevnění, tvoří se základna kostní hmoty. Čím více a lépe je kostní hmota vystavěna, tím více déle jste chráněni před vznikem osteoporózy či ztráty kostní hmoty v pokročilém věku.

Prevence rakoviny

Studie prokázaly, že konzumace potravin bohatých na vápník, je spojena se sníženým rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Nestačí však pouze jíst doplňky stravy, ale důležité je si dopřávat potraviny bohaté na vápník. Existuje také souvislost mezi příjmem vápníku ve stravě a snížení tělesné hmotnosti. Vápník na sebe váže tuky v trávícím traktu, zabraňuje jejich vstřebávání a snížení přijatých kalorií.

Krevní tlak a zdraví srdce

Potraviny bohaté na vápník pomáhají uvolnit hladkou svalovinu, kterou tvoří tepny a žíly a pomáhá snižovat krevní tlak. Při dietě, která má snížit krevní tlak se doporučuje strava s vysokým obsahem vápníku.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button