Top 20 potravin, které jsou bohaté na měď
O mědi uvažujeme spíše v souvislosti s elektronikou, dráty či šperky, ale měď je zodpovědná za mnoho biologických funkcí v našem organismu. Měď je prvkem, který je důležitý pro správný růst a vývoj. Pomáhá tvorbě hemoglobinu a kolagenu v těle a je důležitá pro funkce některých enzymů a bílkovin, které se podílejí na energetickém metabolismu. Z jakých potravin však měď získáváme?
Top 20 potravin s vysokým obsahem mědi
- Hovězí játra: 30 g unce: 4 miligramy (200 procent DD)
- Tmavá čokoláda: 1 řádek: 1,8 miligramu (89 procent DD)
- Slunečnicová semena: 1 šálek: 0,8 miligramu (41 procent DD)
- Kešu oříšky: 30 g: 0,6 miligramu (31 procent DD)
- Cizrna: 1 šálek: 0,6 miligramu (29 procent DD)
- Rozinky: 1 šálek: 0,5 miligramu (25 procent DD)
- Čočka: 1 šálek: 0,5 miligramu (25 procent DD)
- Lískové ořechy 1 šálek: 0,5 miligramu (25 procent DD)
- Sušené meruňky: 1 šálek: 0,4 miligramu (22 procent DD)
- Avokádo: 1 avokádo: 0,4 miligramu (18 procent DD)
- Sezamová semínk: 1 polévková lžíce: 0,4 miligramu (18 procent DD)
- Quinoa: 1 šálek, vařená: 0,4 miligramu (18 procent DD)
- Ředkev: 1 šálek, vařený: 0,4 miligramu (18 procent DD)
- Melasa: 2 čajové lžičky: 0,3 miligramu (14 procent DD)
- Houby Shiitake: 30 g: 0,3 miligramu (14 procent DD)
- Mandle: 30 g: 0,3 miligramu (14 procent DD)
- Chřest: 1 šálek: 0,3 miligramu (13 procent DD)
- Kadeřávek: 1 šálek, syrový: 0,2 miligramu (10 procent DD)
- Kozí sýr: 30 g, poloměkký: 0,2 miligramu (8 procent DD)
- Chia semínka: 28 gramů: 0,1 miligramu (3 procenta DD)
Význam mědi pro organismus
Měď je důležitým minerálem, protože ovlivňuje zdraví našeho kosterního systému a nervů. Je nezbytný pro produkci hemoglobinu a červených krvinek a je důležitá pro správné využití železa a kyslíku v naší krvi. Potraviny bohaté na měď potřebujeme pravidelně konzumovat, aby jej organismus získávat dostatek. Nedostatek mědi vede k poruchám tvorby červených krvinek, které přenášejí kyslík do tělních tkání. Dlouhodobý nedostatek mědi může vést k závažným zdravotním problémům:
- únava (stálá malátnost)
- bledost
- nízká tělesná teplota
- anémie
- slabé a křehké kosti
- plešatění
- nevysvětlitelná ztráta hmotnosti
- záněty
- oslabený imunitní systém
- bolest svalů a kloubů
7 výhod potravin s vysokým obsahem mědi
- podporuje zdraví mozku
- podporuje zdravou pokožku, vlasy a oči
- zabraňuje vzniku anémie
- umožňuje správný růst a vývoj
- zpevňuje kosti
- podporuje zdraví metabolismus
- podporuje imunitu
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos