JídloRady a tipy

RECEPT: Vyzkoušejte si výrobu domácí mozzarelly

S letními dny přichází horko a my místo těžkých jídel volíme spíše odlehčené pokrmy ze zeleniny a ovoce. Přednost dáváme lehkému žaludku a pocitu svěžesti. Oblíbeným pokrmem se v létě stává caprese. A jak více tento recept obohatit, než o domácí rajčata a podomácku vyrobenou mozzarellu. Tu zvládne každý a navíc za kouzelných 30 minut.

Lahodná mozzarella

Mozzarella je klasickým italským sýrem s jemnou chutí a lahodnou strukturou. Příznivce si našel po celém světě a s oblibou ho používáme do salátu, na pizzu či při přípravě caprese. Dnes se ho pokusíme vyrobit doma, a to za pomoci pouze tří ingrediencí.

Ingredience:milk-1223800_960_720

  • 2 litry čerstvého nepasterizovaného mléka (dnes již seženete např. v mlékomatech)
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • ½ lžičky syřidla

Jak na to?

1. Připravte si studené mléko, nalijte ho do hrnce, přidejte kyselinu citronovou. Vše důkladně zamíchejte.

2. Mléko nyní zahřejte na 38 stupňů, teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji s pomocí teploměru. Až mléko dosáhne požadované teploty, odstavte ho a přidejte syřidlo.

3. Poté asi minutu až dvě míchejte, než se začne oddělovat syrovátka (podivně nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Hrnec přiklopte pokličkou a takto v klidu nechte přibližně 5 minut. Pokud máte po uplynutí doby pocit, že je mléko málo vysrážené, znovu ho přikryjte pokličkou a počkejte dalších 5 minut.

4. Obsah hrnce slijte přes cedník či pláténko. Nechte okapat. Syrovátku prozatím nevylévejte.

5. Řádně vykapanou hmotu vložte do mísy, která je vhodná do mikrovlnné trouby a minutu jí zahřívejte. Tímto způsobem by se měly oddělit zbytky syrovátky. Ty vylijte.

6. Sýrovou hmotu pečlivě prohněťte rukama, podobně jako když zpracováváte těsto a vraťte ji ještě na půl minuty do mikrovlnné trouby. Pozor! Nesmí se přehřát, sýr by měl být ohřátý nejvíce tak, že ho udržíte v maxresdefault (2)rukách.

7. Vznikající mozzarellu znovu zpracujte jako těsto. Hněťte do chvíle, kdy vám hmota půjde vytáhnout na metrovou délku, bez roztrhnutí.

9. Nyní vytvarujte jeden větší nebo několik menších bochánků.

A je hotovo. Mozzarellu skladujte v lednici v roztoku, který si vyrobíte ze zbylé syrovátky (250 ml a 250 ml vody se lžící soli).

 Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button