Tento druh fazolí je velice oblíbený u vegetariánů, protože v kombinaci s hnědou rýží poskytují kompletní bílkovinou složku potravy. Častým problémem ve vegetariánské stravě je totiž získávání správného množství bílkovin, které naše tělo potřebuje.
Nutriční hodnota fazolí
Mají vysoký podíl vlákniny a bílkovin a jsou bohaté na vitamíny a minerály. Také obsahují flavonoidy, které mají antioxidační schopnosti.
Jsou kvalitním zdrojem kyseliny listové a mají abnormálně vysokou hladinu molybdenu, který se ve stravě vyskytuje velice vzácně.
Zdravotní přínosy
Mezi zdravotní přínosy patří především prevence kardiovaskulárních chorob, snížení rizika některých typů rakovinného onemocnění, podpora zdraví trávicí soustavy, regulace krevních cukrů, podpora činností nervové soustavy, snížení pravděpodobnosti vzniku vrozených vad, neutralizace negativních vlivů siřičitanů.
Kardiovaskulární zdraví
Černé fazole mají vysokou hodnotu vlákniny, která, kromě jiného, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a tím zabraňuje ucpávání a zužování cév. Předchází tak vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Malé množství omega-3 mastných kyselin má mírně antihypertenzní účinek, což znamená, že mohou zvýšit průtok krve, snížit krevní tlak, a tím pádem snížit zátěž na kardiovaskulární systém.
Prevence rakoviny
Fazole obsahují flavonoidy, které fungují jako oxidanty bojující proti volným radikálům.
Zažívací potíže
Pomáhají regulovat zažívací potíže především díky vysoké hladině bílkovin a vlákniny. Tyto složky pomáhají lepšímu trávení potravy a také vyčistí trávicí trakt.
Díky tomu, že jsou černé fazole menší, jsou lépe stravitelné než fazole klasické.
Siřičitany a sexuální dysfunkce
Fazole mají vysoký obsah molybdenu (vzácný minerál, který se v potravinách neobjevuje často). Molybden rozkládá a detoxikuje siřičitany – kyselé látky vyskytující se například ve víně, sušeném ovoci nebo některých druzích zeleniny. Někteří lidé na ně mohou být alergičtí. Molybden neutralizuje negativní dopad.
Molybden může být podpůrným prostředkem při léčbě impotence a erektivní dysfunkce.
Zdravotní rizika
Obal fazole obsahuje kyselinu fytovou, která chrání semena před předčasným klíčením. Ta může být pro naše tělo nebezpečná – zabraňuje vápníku, hořčíku a mědi v absorbci. Dochází tak k podráždění žaludku či dalších částí trávicího traktu. Je proto velice důležité fazole řádně uvařit.
Dalším rizikem jsou oligosacharidy, které tělo neumí správně vstřebat. Ty pak v trávicím traktu kvasí a vytváří se nepříjemný metan. Pokud tomuto procesu chcete zabránit, fazole před vařením namočte a následně je řádně povařte.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos