JídloPrevence

Už jste ochutnali maracuju?

Jistě už jste slyšeli o maracuje, mučence jedlé, kterou si po prvním ochutnání zamilujete. Jak však poznat, že je maracuja zralá? Jakou by měla mít chuť? A proč je dobré jednou za čas si toto exotické ovoce dopřát?

Něco málo o maracuje?

Maracuja je jedním z druhů mučenky. Jejím domovem je Brazílie, dnes se však pěstuje i na dalších plantážích v tropických a subtropických oblastech. Plod vypadá jako oválná bobule se šťavnatým vnitřek, který obsahuje mnoho semínek. Existuje samozřejmě více druhů maracuji, které se odlišují svou barvou. Setkat se můžete se žlutou odrůdou, tzv. zlatou maracujou, která může dosahovat dokonce velikosti grapefruitu. Dokážete si to představit? Na povrchu je tento druh maracuji hladký a slupka je jemná. U nás v obchodech můžete potkat maracuju s tmavě fialovou slupkou, jejíž slupka je suchá. Maracua\ se nejčastěji pěstuje pro výrobu džusů.

Proč maracuju konzumovat?

Při konzumaci maracuji jíte dužinu i se semínky, které dokonale křupou. Maracuje obsahuje vitamín A, B, C, ale také vápník, fosfor, železo, riboflavin a neopomeňme ani vlákninu. Na 100 g maracuji připadá asi 34 kcal. Maracuja má vliv na kardiovaskulární systém a funkce dalších orgánů. Jelikož je maracuja bohatá na železo, je vhodná pro anemiky.

Jak maracuju používat?

Maracuje u nás bohužel není levnou záležitostí. Její chuť a konzistence je však jedinečná a ani zdravotní přínosy nejsou zrovna zanedbatelné. Konzumovat můžete mučenku samotnou jen tak, přidat ji do vašeho smoothie, domácích šťáv, dezertů či salátů. Maracuja může sloužit i jako dekorace na smoothie bowl či chia pudink, kterou ovšem také sníte. V různých koutech země se s maracujou nakládá jinak. V Indonésii z ní vyrábí hustý sirup, který se poté podává s ledem a vodou, v Izraeli ji přidávají na ledovou tříšť, na Havaji ji většinou konzumují čerstvou. V každé části světa se maracuja nazývá jinak.

Jak vypadá zralá maracuja?

U nás v obchodech se tedy nejčastěji setkáte s fialovou maracujou. I když se vám na první pohled pomačkaná maracuja nemusí vůbec zamlouvat, právě tato pomačkanost ukazuje na zralost plodu. Ve slupce by měly být dolíčky, pokud je slupka hladká, vnitřek bude dobrý, ale ne tak sladký.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button