JídloReceptyZdraví

4 recepty: Jarní pomazánky, které příjemně osvěží jídelníček a posílí zdraví

Různé druhy pomazánek můžeme zařadit do české klasiky. Na domácí přípravu pomazánek však mnoho osob zapomíná a kupuje si je již hotové v obchodě. Ty však zpravidla obsahují řadu zbytečně přidaných látek, kterým se můžete při přípravě domácí pomazánky vyhnout. Pusťte se do přípravy jarních pomazánek a nalaďte se na jaro. Pomazánky plné bylinek a čerstvých ingrediencí podpoří zdraví a příjemně osvěží jídelníček, který také odlehčí.

Pestrý výběr

Co se týká pomazánek, i v tomto směru se vaší fantazii meze nekladou. Vsadit můžete na klasiky v podobě pažitkové, bylinkové, tvarůžkové, tvarohové, vajíčkové či ředkvičkové pomazánky. Vyzkoušet však můžete i netradičnější verze, například s avokádem, koriandrem, nasekanými oříšky či brokolicí. Pomazánky se přitom hodí na každý druh pečiva jako chutná snídaně, svačina či lehká večeře.

Tvarůžková pomazánka

Lehce pikantní dobrota, jejíž chuť vás dostane. Patříte-li mezi milovníky tvarůžků, připravte si také domácí tvarůžkovou pomazánku. Na její přípravu budete potřebovat:

  • 350 g tvarůžků
  • 1 a půl balení pomazánkového másla
  • jarní cibulka
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • trochu piva
  • sůl a pepř

Nejdříve si tvarůžky pokrájejte na malé kostičky. V míse je smíchejte s pomazánkovým máslem, nasekanou pažitkou a jarní cibulkou, kořením a přidejte sůl a pepř. Do pomazánky přidejte 3 lžíce piva a řádně ji promíchejte. Pomazánka by měla mít ideální konzistenci, ne příliš tekutá, proto je vhodné pivo přidávat postupně. Ideální je nechat pomazánku ještě přes noc odpočinout, aby se ingredience krásně propojily.

Vajíčková pomazánka

Velikonoční klasika, kterou si však můžete připravovat celé jaro, vajíčková pomazánka nikdy nezklame. Je bohatá na bílkoviny a přidá do jídelníčku zajímavé osvěžení. Vajíčková pomazánka se stává populární i v mnoha kavárnách a bistrech. Připravte si na ni:

  • 8 vajec
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce másla
  • cibule
  • pažitka
  • sůl a pepř

Vejce uvařte natvrdo. Oloupejte a ve větší míse je rozdrťte s pomocí vidličky na malé kousky. Cibuli pokrájejte na jemno a přidejte k vejcím. Dále do směsi zamíchejte máslo, zakysanou smetanu, majonézu a hořčici, která přidá na pikantnosti. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Ideální je nechat pomazánku 3-4 hodiny odležet v lednici. Servírovat můžete posypanou pomazánku pažitkou či s pokrájenými ředkvičkami.

Pažitková pomazánka

K jarnímu období neodmyslitelně patří pažitka. Již nyní se můžete vydat na sběr divoké pažitky, která roste v mnoha lesích. Má více česnekovou chuť než klasická pažitka a chutná opravdu skvěle. Na přípravu pomazánky budete potřebovat:

  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 tvaroh
  • nasekanou pažitku
  • trochu mléka
  • sůl a pepř

Ve velké míse smíchejte pomazánkové máslo, tvaroh, pažitku a v případě potřeby rozřeďte trochou mléka. Dochuťte solí a pepřem a užívejte si tuto jarní chuť s čerstvým chlebem.

Česneková s brusinkami

Za vyzkoušení jistě stojí i některé nevšední pomazánky, jako je například česneková pomazánka s brusinkami a bylinkami. Pokud máte rádi kombinaci sladkého a slaného, tuto pomazánku si rychle zamilujete. Potřebovat na ni budete:

  • 180 g majonézy
  • 6 stroužků česneku
  • 5 lžic brusinkového kompotu
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 150 g sýru gouda
  • čerstvé bylinky- ideální je tymán

Začnete tím, že si sýr nastrouháte na jemno, k němu přidejte majonézu, bílý jogurt, prolisovaný česnek a brusinky. Nezapomeňte na čerstvý tymián, sůl a pepř. Promíchejte a servírujte na pečivo. Posypat můžete pomazánku ještě čerstvou řeřichou, která přidá další zajímavou chuť.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button