JídloTOP 10VitamínyZdraví

6 potravin, které působí na organismus protizánětlivě

Zánět není pro tělo dobrý, i když má i svou kladnou funkci. Pomáhá tělu bránit se před infekcí při zranění. Stres, nízká úroveň aktivity a potraviny, které způsobují zánět, mohou toto riziko ještě zvýšit.

Existuje několik druhů potravin, které mohou pomoci snížit chronický zánět.

Bobule

Bobule jsou malé ovoce (borůvky, maliny, ostružiny), které je plné vlákniny, vitamínů a minerálů.

Bobule obsahují antioxidanty zvané antokyany. Tyto sloučeniny mají protizánětlivé účinky, které mohou snížit riziko onemocnění.

Tučné ryby

Tučné ryby (losos, sardinky, sleď, makrela) jsou skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, kyseliny eikosapentaenové a kyseliny dokosahexaenové.

Brokolice

Brokolice je extrémně výživná. Patří mezi brukvovitou zeleninu společně s květákem, růžičkovou kapustou atd.

Brokolice je bohatá na sulforafan, antioxidant, který snižuje zánět tím, že snižuje hladinu cytokinů a nukleárního faktoru kappa B (NF-κB), což jsou molekuly, které způsobují zánět ve vašem těle.

Avokádo

Avokádo je plné draslíku, hořčíku, vlákniny a mononenasycených tuků prospěšných pro srdce.

Obsahují také karotenoidy a tokoferoly, které jsou spojovány se sníženým rizikem rakoviny.

Navíc jedna sloučenina v avokádu může snížit zánět v nově se tvořících kožních buňkách.

Zelený čaj

Zelený čaj se řadí mezi nejzdravější nápoje, které můžete pít.

Jeho pití je spojeno se sníženým rizikem srdečních chorob, rakoviny, Alzheimerovy choroby, obezity a dalších stavů.

Mnohé z jeho výhod jsou způsobeny jeho antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, zejména látce zvané epigalokatechin-3-galát (EGCG).

EGCG inhibuje zánět snížením produkce prozánětlivých cytokinů a poškozením mastných kyselin ve vašich buňkách.

zeleny caj-salek

Papriky

Papriky a chilli papričky jsou nabité vitamínem C a antioxidanty, které mají silné protizánětlivé účinky.

Paprika také poskytuje antioxidant quercetin, který může snížit zánět spojený s chronickými onemocněními, jako je diabetes.

Chilli papričky obsahují kyselinu sinapovou a ferulovou, které mohou snížit zánět a podpořit zdravější stárnutí .

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button