Poznatky výzkumu ukazují, že duševní stavy, a především pak závažné poruchy nálad, mohou být přímo vyprovokovány způsobem, jakým se stravujeme. Zajímavé také bylo, že tato spojitost se výrazně projevila zejména u mužů. Naopak u žen nebylo stravování a duševní stav tolik provázané. Přesto i byly zaznamenány rozdíly mezi účastnicemi výzkumu, které dodržovaly zásady zdravého stravování, a těmi, které si libovaly v potravinách bohatých na cukr.
Vysoký příjem cukru ve stravě je spojován s mnoha závažnými zdravotnými problémy – cukrovkou, obezitou, ale i demencí. Přesto si vědci nebyli doposud jistí, zda lze cukru přisoudit i přímou spoluúčast na vzniku deprese. Proto byl proveden výzkum na 8 000 lidech, kteří odpovídali na nejrůznější otázky ohledně svých stravovacích návyků. Následně byli účastníci podrobeni i důkladnému lékařskému vyšetření, které mělo za cíl odhalit případné psychické obtíže.
Ukázalo se, že respondenti, jejichž běžná strava se skládala ze sladkých nápojů, dezertů a jiných sladkostí, trpěli duševními problémy o poznání častěji než účastníci stravující se zdravěji. Autoři výzkumu věří, že cukr je schopen ovlivňovat psychický stav mnoha způsoby.
Jedním z nich je například fakt, že cukr brání v činnosti bílkoviny regulující růst nervových buněk. A mnoho psychických obtíží je spojováno právě s tímto fenoménem. Nadměrný přísun cukru vede také k zadržování vody v těle a následným otokům – opět jedna z příčin nástupu deprese.
Proč je cukr nezdravý?
Kritici nicméně poukazují na fakt, že výsledky nemusí zcela odpovídat realitě, protože data byla získávána z dotazníků, ve kterých mají lidé tendenci často přehánět nebo neříkat úplnou pravdu. Přesto lze výsledky považovat za relevantní, jelikož i při určitých možných odchylkách v odpovědích účastníků výzkumu byla výsledná zjištění poměrně jednoznačná.
Všichni tušíme, že depresivní stavy jsou skutečně vážným problémem, který může náš každodenní život proměnit doslova v noční můru. Ve většině případů je pacientům naordinována léčba s pomocí léků a speciální psychologické terapie. Jen u některých má však tato léčba pozitivní výsledky. Naopak u značného množství pacientů vede dokonce ke zhoršení jejich stavu.
Ačkoliv pro nás tyto zprávy nevyznívají zrovna příznivě, vědci, zdá se, nalezli jednoduché řešení. Nejnovější studie ukazují, že lehčí formy depresivních stavů lze účinně eliminovat s použitím hořčíku. Abychom byli konkrétnější – výzkum potvrdil, že pouhých 248 miligramů hořčíku denně je schopno zabránit vzniku deprese anebo dokonce zvrátit její počínající nástup.
Hořčík lze samozřejmě přijímat ve formě tablet či jiných umělých přípravků. Než ale přistoupíte k těmto výrobkům, dejte nejprve šanci přírodě. Mezi potraviny bohaté na hořčík se řadí například kakao, banány, špenát, brambory či pomeranče. Jedná se tedy o běžně dostupné produkty, které můžete do svého jídelníčku ve zvýšené míře snadno zařadit.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos