Jeho zvláštní vůně a chuť je charakteristická především pro indickou kuchyni, která je ne pro všechny lákavou. Zkuste zařadit koriandr do vašeho jídelníčku po svém. Tato nenápadná bylinka je totiž vašemu zdraví velice prospěšná a přináší vám nevídané účinky, které se nevyužívají pouze v gastronomii, ale také v léčitelství.
Koriandr setý
Koriandr patří mezi prastaré léčivé bylinky. Byl známý již ve starém Egyptě. Koriandr sloužil jako obětní rostlina, která se pokládala na hroby faraonů. Už v dávných dobách hrála významnou roli. Koriandr je jednoletá bylina, která je nenáročná na pěstování. Listy mají nepříjemný pach a na vrcholu stonku se skví narůžovělý květ, jehož dvounažky slouží jako koření.
Koriandr v léčitelství
U nás se koriandr pěstoval především v oblasti jižní Moravy a dodnes figuruje v tamějším lidovém léčitelství. Sbírá se z něj plod a list. V léčitelství se používal především při problémech s trávení, podporuje totiž tvorbu žaludečních šťáv. Čaj z koriandru pomáhal při bolestech břicha, pocitu plnosti a nadýmání. Vhodné je ho používat i ve směsi s kmínem. Obklady z koriandru se používaly při revmatických potížích kloubů. Semínka koriandru obalená cukrem se používaly při zmíněných bolestech břicha, v této úpravě byly vhodné především pro děti. Dospělý mohou plody žvýkat nebo louhovat.
Zdraví prospěšný koriandr
Koriandr obsahuje mnoho důležitých látek, jakými jsou silice, třísloviny, mastné oleje, vitamín C, geraniol, geranylacetát, atd. Nejčastěji sbíranou částí je plod, který má silně aromatickou vůni a silně kořenící schopnosti. Listy koriandru jsou bohaté na vitamíny skupiny B (B1, B2) a vitamin A a C.
Vnitřní použití
Koriandr se užívá při problémech s trávicím ústrojím, mírní nadýmání, pocit plného žaludku a mírní žaludeční křeče. Pomáhá také při vykašlávání. Linalon obsažený v koriandru působí silně antibakteriálně. Je vhodný při očistných kúrách, má pozitivní vliv na trávení a ničí škodlivé bakterie ve střevech. Při nechutenství si připravte čaj ze semen, zvýší vám produkci žaludečních šťáv a vám se vrátí chuť k jídlu. Žvýkáním koriandru lze odstranit zápach z úst a navodit svěží dech.
Zevní použití koriandru
Pokud vás trápí vředy nebo onemocnění kloubů, můžete je ošetřovat výluhem či mastí z koriandru. Vytvořte si domácí obklad, který vám pomůže od bolestí. Podle zvyku byste měli nosit pár semínek koriandru stále v kapse, abyste zabránili bolesti hlavy.
Výborné koření
Koriandr se dnes již nejčastěji používá jako koření. Používá se i nať z koriandru k dochucování jídel. Plody se staly součástí koření do nejrůznějších pokrmů. Příbuzný je koriandr anýzu, kmínu a kopru. My v Čechách ho používáme především jako koření k nakládání hub, okurek a červené řepy, někdy do chleba či perníku. V masném průmyslu se přidává do uzenářských výrobků, používá se při přípravě masa a ryb. Své využití nachází i při výrobě alkoholických nápojů a vín. Z této byliny se používají všechny její části, z nichž každá má specifickou chuť i aroma. Listy mají nepatrnou příchuť anýzu, semena mají nasládlou chuť a kořen je intenzivní stejně jako list. Koriandr je základní přísadou do indického karí a uplatňuje se i v ostré mexické kuchyni, ale objevuje se i v čínské a arabské kuchyni. My ho dnes kromě experimentů se zahraniční kuchyní přidáváme do sušenek, marmelád, pečiva, polévek, salátů, omáček a zeleninových pokrmů.
Kdo by neměl požívat koriandr?
Užívání koriandru by se měli vyhnout lidé s poruchami srážlivosti krve. Koriandr obsahuje totiž kumarin, což je toxin, který působí proti srážení krve.
Objevte sílu koriandru a obohaťte své zdraví a svůj jídelníček o další zdravou plodinu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Jeden komentář