Jídlo Prevence

Víte, co dokáže bylina, která pokrývala hroby faraonů? Objevte sílu koriandru

Napsáno od Jana Novotná

Jeho zvláštní vůně a chuť je charakteristická především pro indickou kuchyni, která je ne pro všechny lákavou. Zkuste zařadit koriandr do vašeho jídelníčku po svém. Tato nenápadná bylinka je totiž vašemu zdraví velice prospěšná a přináší vám nevídané účinky, které se nevyužívají pouze v gastronomii, ale také v léčitelství.

Koriandr setý

Koriandr patří mezi prastaré léčivé bylinky. Byl známý již ve starém Egyptě. Koriandr sloužil jako obětní rostlina, která se pokládala na hroby faraonů. Už v dávných dobách hrála významnou roli. Koriandr je jednoletá bylina, která je nenáročná na pěstování. Listy mají nepříjemný pach a na vrcholu stonku se skví narůžovělý květ, jehož dvounažky slouží jako koření.

coriander-588936_960_720

Koriandr v léčitelství

U nás se koriandr pěstoval především v oblasti jižní Moravy a dodnes figuruje v tamějším lidovém léčitelství. Sbírá se z něj plod a list. V léčitelství se používal především při problémech s trávení, podporuje totiž tvorbu žaludečních šťáv. Čaj z koriandru pomáhal při bolestech břicha, pocitu plnosti a nadýmání. Vhodné je ho používat i ve směsi s kmínem. Obklady z koriandru se používaly při revmatických potížích kloubů. Semínka koriandru obalená cukrem se používaly při zmíněných bolestech břicha, v této úpravě byly vhodné především pro děti. Dospělý mohou plody žvýkat nebo louhovat.

coriander-390709_960_720

Zdraví prospěšný koriandr

Koriandr obsahuje mnoho důležitých látek, jakými jsou silice, třísloviny, mastné oleje, vitamín C, geraniol, geranylacetát, atd. Nejčastěji sbíranou částí je plod, který má silně aromatickou vůni a silně kořenící schopnosti. Listy koriandru jsou bohaté na vitamíny skupiny B (B1, B2) a vitamin A a C.

cilantro-348291_960_720

Vnitřní použití

Koriandr se užívá při problémech s trávicím ústrojím, mírní nadýmání, pocit plného žaludku a mírní žaludeční křeče. Pomáhá také při vykašlávání. Linalon obsažený v koriandru působí silně antibakteriálně. Je vhodný při očistných kúrách, má pozitivní vliv na trávení a ničí škodlivé bakterie ve střevech. Při nechutenství si připravte čaj ze semen, zvýší vám produkci žaludečních šťáv a vám se vrátí chuť k jídlu. Žvýkáním koriandru lze odstranit zápach z úst a navodit svěží dech.

veg-863699_960_720

Zevní použití koriandru

Pokud vás trápí vředy nebo onemocnění kloubů, můžete je ošetřovat výluhem či mastí z koriandru. Vytvořte si domácí obklad, který vám pomůže od bolestí. Podle zvyku byste měli nosit pár semínek koriandru stále v kapse, abyste zabránili bolesti hlavy.

Výborné koření

Koriandr se dnes již nejčastěji používá jako koření. Používá se i nať z koriandru k dochucování jídel. Plody se staly součástí koření do nejrůznějších pokrmů. Příbuzný je koriandr anýzu, kmínu a kopru. My v Čechách ho používáme především jako koření k nakládání hub, okurek a červené řepy, někdy do chleba či perníku. V masném průmyslu se přidává do uzenářských výrobků, používá se při přípravě masa a ryb. Své využití nachází i při výrobě alkoholických nápojů a vín. Z této byliny se používají všechny její části, z nichž každá má specifickou chuť i aroma. Listy mají nepatrnou příchuť anýzu, semena mají nasládlou chuť a kořen je intenzivní stejně jako list. Koriandr je základní přísadou do indického karí a uplatňuje se i v ostré mexické kuchyni, ale objevuje se i v čínské a arabské kuchyni. My ho dnes kromě experimentů se zahraniční kuchyní přidáváme do sušenek, marmelád, pečiva, polévek, salátů, omáček a zeleninových pokrmů.

real-coriander-115373_960_720

Kdo by neměl požívat koriandr?

Užívání koriandru by se měli vyhnout lidé s poruchami srážlivosti krve. Koriandr obsahuje totiž kumarin, což je toxin, který působí proti srážení krve.

Objevte sílu koriandru a obohaťte své zdraví a svůj jídelníček o další zdravou plodinu.

O autorovi

Jana Novotná

Zanechte komentář

error: