Prevence

Jablečná vláknina: Pomůže při hubnutí i s problémy s trávicím traktem

Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

Nestravitelná složka naší potravy, která je pro zdraví lidského organismu nepostradatelná, to je vláknina! Ač se to může zdát jako lehce naplnitelný cíl, dopřávat si dostatek vlákniny ve vaší  stravě může být někdy celkem problém. Zaměřte se na svou stravu a přemýšlejte, zda obsahuje opravdu tolik vlákniny, kolik by měla. 

Denní dávka

Denní příjem vlákniny by měl být přibližně 30 g. Vlákninu získáváte z mnoha zdrojů, ať už je to ovoce, zelenina či celozrnné výrobky. Vláknina je látkou, která ve vašem žaludku nabobtnává a zvětšuje svůj objem. Je nezbytnou složkou ve vaší stravě a látkou, která zajišťuje zdraví trávicího traktu. Důležité je vědět, že vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou, přičemž každá z nich působí na váš organismus jinak.

Rozpustná vláknina

Vlákna rozpustná na sebe váže vodu, nabobtnává, snižuje hladinu špatného cholesterolu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomůže vám při hubnutí nadbytečných kil. Velmi důležitá je pro diabetiky. Rozpustná vláknina je léčitelem vašich střev. Pokud vás trápí zácpa, nepravidelná stolice, nafouklé břicho, apod. je vláknina ideální pro váš trávicí trakt. Skvělým zdrojem rozpustné vlákniny je například psyllium, které vzniká čištěním semen jitrocele indického. Psyllium seženete na internetu či v obchodech se zdravou výživou.

Nerozpustná vláknina

Aby byla vláknina opravdu účinná, měla by se užívat ve své nejčistější podobě, tedy tepelně neupravená, prostě čerstvá. Pokud si dopřejete čerstvou mrkev, dopřeje vám jinou dávku vlákniny než mrkvová polévka. Díky nerozpustné vláknině se budete cítit déle sytí a je vhodná také při redukčních a diabetických dietách.

Zdroje vlákniny

Skvělým zdrojem vlákniny je pro vás celozrnné pečivo, které se doporučuje konzumovat místo pečiva z bílé mouky. Pozor však na to, co se za celozrnným výrobkem může skrývat. Některé druhy pečiva jsou pouze dobarvovány karamelem, aby se tvářily jako „tmavé“ a posypáno trochou zrníček. Všímejte si tedy složení pečiva. Po požití celozrnných výrobků byste se měli cítit také dlouho sytí. Vlákninu do těla vám dodají též ovesné vločky, otruby, kaše, amarant, pohanka, celozrnná rýže. Nezapomínejte na dostatečný příjem ovoce a zeleniny, semínek, oříšků a luštěnin.

Jablečná vláknina

Ač se nám jablko zdá naprosto běžným ovocem, je úžasným zdrojem zdraví. Je bohaté na vlákninu, protizánětlivé látky a vitamíny, s minerálními látkami je to trochu horší, ale ty doplní jiné potraviny. Jelikož jablka obsahují opravdu nízký podíl glukózy, ve srovnání s jiným ovocem, mohou si je dopřávat také diabetici. Jablečná vláknina je rozpustná a najdete ji i pod názvem pektin. Můžete ji zakoupit v obchodech se zdravou výživou nebo si ji užívat ve své nejčerstvější podobě. Jedno jablko denně je zárukou zdraví. Jablečná vláknina je vyráběna z jablečných slupek, které se po usušení melou na prášek.

Účinky jablečné vlákniny

Jablečná vláknina pečuje o zdraví vašich střev, podporuje správnou peristaltiku a dodává pocit sytosti a snižuje blízký pocit hladu po jídle, snižuje také hladinu špatného cholesterolu a stabilizuje hladinu krevního cukru. Přidat ji můžete do svého smoothie, jogurtů, kaší či ji vmíchávat při přípravě do těsta. Jablečná vláknina po jablku chutná a voní, navíc dodává vašim pokrmům jablečný nádech.

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

error: