Prevence

Zelenina, která chrání váš kardiovaskulární systém a bojuje proti volným radikálům

Zahrnutím červené řepy do své každodenní stravy výrazně zlepšíte zdraví vašeho organismus. Červená řepa obsahuje vitamín B, vápník, železo, draslík, měď a mnoho dalších důležitých živin. Dopřávejte si červenou řepu pravidelně a vyhněte se preventivně kardiovaskulárním onemocněním, onemocnění trávicího traktu či rakovině.

Jedinečná kořenová zelenina

Řepa má dokonale rubínovou barvu a mnoho výhod, které v jiné zelenině neobjevíte. Její červené barvivo rozšiřuje tepny a zpevňuje stěny vlásečnic. Vylučuje z vašeho těla sůl, povzbuzuje činnost žaludku a preventivně působí proti ateroskleróze. Je podporou pro červené krvinky, které zásobují celé tělo kyslíkem a dodávají energii. Navíc vás zbavuje toxických látek a bojuje proti zácpě. Červená řepa by neměla chybět ve stravě žádného z nás.

Betakaroten, pektin, vitamíny,…

Červená řepa byla dlouho podceňovanou zeleninou, která si hledá na vašem stole pomalu ale jistě své místo. Obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek. Nezahanbí ji ani množství betakarotenu, vitamín E, který zbavuje vaše tělo toxických látek a působí jako protirakovinný prostředek. Důležitý je také obsah minerálních látek, draslíku, vápníku, železa, hořčíku, křemíku, mědi, jódu, selenu a manganu. No, posuďte sami, že to není zanedbatelný podíl živin. V řepě se ukrývá také velmi důležitý pektin, který snižuje LDL cholesterol v krvi.

Při poruchách krvetvorby

Každý člověk, který má problém s krví či je anemický, by si měl pravidelně dopřávat červenou řepu. V tvrdé řepové dužnině se totiž ukrývá velké množství železa, které napomáhá při chudokrevnosti. Podporuje tvorbu hemoglobinu (červeného barviva) a tím i tvorbu červených krvinek, které zásobují tělo kyslíkem.

Zdravotní přínos červené řepy

  • podporuje krevní oběh
  • chrání vás před kardiovaskulárním onemocněním
  • dodává energii
  • prevence úzkosti díky betainu a tryptofanu
  • bojuje proti volným radikálům
  • protizánětlivé a antioxidační účinky
  • snížení cholesterolu
  • podporuje plodnost
  • blahodárný vliv na vlasy, nehty, pleť

Jak červenou řepu zařadit do jídelníčku?

Pokud trpíte aterosklerózou či anémií dopřávejte si šťávu z řepy každý den. Řepu můžete konzumovat čerstvou jen tak nakrájenou s trochou olivového oleje, soli a pepře. Skvělý je salát z řepy s trochou bílého jogurtu či řepa vařená nebo pečená. Vařená řepa je výborná nakrájená s rukolou, kozím sýrem a balsamikem. Výborná je také pečená řepa s brambory, mrkví, česnekem a cibulí. Návštěva určitě nepohrdne řepovou pomazánkou či řepovým humusem. V zimě vás dokonale zahřeje boršč a trochou smetany. Dopřejte si řepu v jakékoliv podobě celoročně, abyste podpoří celkové zdraví vašeho organismu.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button