Mrkev, zelenina, kterou vnímáme jako naprosto běžnou, skýtá mnoho zdravotních výhod. Oblíbená je především pro svou sladkou chuť a barevnost. Teď na podzim je její konzumace ideální, posiluje totiž imunitní systém, zbaví tělo toxinů a dodá vaší pokožce lehce oranžový šmrnc. Dopřávejte si během podzimu a zimy mrkev pravidelně.
Posila imunitního systému
Mrkev je bohatá na antioxidanty. Nechybí v ní vitamín C, E a selen. Díky tomu detoxikuje váš organismus a chrání vás před vlivem bakterií a virů, zvláště vitamín C a betakaroten působí proti bakteriím a virům. Zvláště na podzim, kdy potřebujete váš organismus chránit, je vhodné si mrkev pravidelně dopřávat, a to nejlépe v čerstvém stavu. Dopřejte si mrkev ve svém smoothie, mrkvové saláty, mrkev s humusem či si odšťavněte mrkvové šťávy, které jsou tím ideálním. Ale i vařená mrkev vašemu zdraví prospěje, jelikož stále obsahuje betakaroten. Jelikož se betakaroten v těle přeměňuje na vitamín A, který je rozpustný v tucích, přidávejte k mrkvi kapku oleje, másla či avokádo.
Léčí a chrání před vznikem rakoviny
Jelikož v mrkvi kromě zmíněného betakarotenu, vitamínu A a C objevíme také vitamín B1, B2, D, E, a hořčík, selen, draslík, fosfor, vápník a měď je skvělým léčitelem celého lidského organismu. Vliv má nejen na zdraví očí, ale pomůže i při onemocnění jater, střev, astmatu či bolestech kloubů. Díky obsahu antioxidantů a přírodního pesticidu falcarinolu, preventivně chrání před vznikem rakoviny ve vašem těle.
Podporuje hubnutí
Pokud držíte redukční jídelníček a snažíte se zbavit pár kil, je pro vás mrkev ideální i přes svou sladkou chuť. Mrkev neobsahuje příliš sacharidů a 100 g mrkve obsahuje zhruba 150 kJ. To, co je pro vás v mrkvi během redukčních diet opravdu cenné, je vláknina, která vás udržuje bez pocitů na sladké.
Působí jako čistič
Mrkev je díky obsahu všech antioxidantů skvělým prostředkem očistných kúr. Zbavuje vaše játra toxinů a tuku, který nepotřebujete. Působí zásadotvorně a dokáže na sebe vázat těžké kovy a odvádět je z vašeho organismu. Pokud mrkev zkombinujete například s řepou, získáte skvělé kombo, které pročistí vaše tělo. A mrkev navíc nečistí jen zevnitř, ale také z venku. Stačí si z mrkve připravit pleťovou masku, která vyživuje obličej a přidá pokožce lehce zlatavý nádech.
Přidá opálení
Na podzim už vaše opálení pomalu mizí a přichází tvz. bílá éra vaší pokožky. Pokud si ve svých pokrmech budete pravidelně dopřávat mrkev, můžete opálený vzhled své pokožky znovu podpořit. Díky betakarotenu bude vaše pokožka zbarvená lehce do oranžova. Nebojte se, nebudete vypadat jako pomeranč, pokud se tedy nebudete cpát mrkví od rána do večera.
Co si z mrkve připravit?
Kromě klasiky v podobě mrkvového salátu s jablkem, můžete z mrkve vykouzlit další zdravé pokrmy. Vychutnejte si například mrkvovou polévku, pečenou mrkev s řepou, domácí mrkvové brambůrky, mrkvové smoothie, mrkvové lívance, mrkvový koláč a další dobroty, které vás zvlášť na podzim zahřejí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos