Božské pokrmy z grilu aneb objevte originální recepty na vaši grilovačku
S přívětivějším počasím a množstvím slunečných dnů přichází i tolik oblíbené grilování. Úprava pokrmů na grilu sebou přináší specifickou chuť, ale také náladu a atmosféru. Grilujeme totiž zpravidla venku s přáteli či ostatními členy rodiny. A právě ty se během grilovačky snažíme pohostit množstvím dobrot. Překvapte je božskými pokrmy z grilu, které si rychle zamilují.
Svěží krevety na grilu
Kdo by nemiloval krevety. Víte, že je celkem rychle a snadno připravíte také na grilu. Důležité je krevety naložit do chutné marinády, popřípadě k nim připravit dokonale vychucenou zálivku. Připravte si česnekové krevety se zázvorem a citronem, chybět nebudou ani čerstvé bylinky. Jejich chuť si prostě zamilujete. Potřebovat budete:
- 10 ks velkých tygřích krevet
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- kus zázvoru
- 1/2 citronu
Omáčka
- šťáva z jednoho citronu
- kousek zázvoru
- 1/2 chilli papričky
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst čerstvého koriandru/hladkolisté petrželky
Doporučujeme kupovat syrové krevety, které jsou šedé a zrůžoví při tepelné úpravě. Krevety si nejdříve omyjte a osušte. Do větší mísy vlijte olivový olej, přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, citronovou kůru a šťávu. Zamíchejte do marinády krevety a nechte 1 hodinu marinovat.
Poté je grilujte na rozpáleném grilu z každé strany cca 5 minut. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a vyložte krevety na plech vyložený pečícím papírem a dopékejte dorůžova cca 8 minut. Nesmíte je vysušit! Mezitím si připravte omáčku ze šťávy z citronu, přidejte zázvor, chilli papričku, prolisovaný česnek, koriandr a petržel. Promíchejte a podávejte s krevetami.
Salát z grilovaného melounu
Grilovaný meloun? Zní vám to zvláštně. Zkuste si však připravit salát z grilovaného melounu s fetou či balkánským sýrem. Budete překvapeni jak skvěle chutná.
- plátky melounu cca 3 cm silné
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamika
- sýr feta či balkánský
- prosciutto
- čerstvá bazalka
- polníček
- sůl a pepř
Plátky melounu potřete jemně olejem, mřížku grilu také. Grilujte na středně vysokou teplotu a grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Grilovaný meloun pokrájejte, zamíchejte s polníčkem, čerstvou bazalkou, solí, pepřem, balzamikem, prosciuttem a posypte sýrem. Přidat do salátu můžete také mix oliv.
Vepřové kotlety na hořčici
Na grilu nesmí chybět samozřejmě ani kvalitní kousek masa. Připravte si osvědčenou klasiku, a to grilované vepřové kotlety na hořčici. Dobrota, která nezklame vás, ani vaše přátele. Potřebovat budete:
- 4 vepřové kotlety
- 60 ml medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 2 lžíce jablečného octe
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Připravte si marinádu z medu, hořčic, jablečného octa, sojové omáčku a prolisovaného česneku. Kotlety posolte a opepřete a promíchejte s připravenou marinádou. Marinujte cca 30 minut, ale ideálně přes noc. Kotlety grilujte 5 minut z každé strany a podávejte pokapané zbylou marinádou, kterou stačí krátce svařit, aby zhoustla. Dobrou chuť!
Kuře po Asijsku s osvěžující limetou
Milujete chuť asijských pokrmů, kyselost, jemnost, sladkost a pálivost? Připravte si na grilu kuře na asijský způsob s limetkou, koriandrem, chilli a kokosovým mlékem. Potřebovat budete:
- 1 kg vykoštěných kuřecích stehen
- hrst čerstvého nasekaného koriandru
- 200 ml kokosového mléka
- 60 ml olivového oleje
- 1 limeta- šťáva i kůra
- 1 lžíce kari pasty
- 1 lžička chilli vloček
- 1/2 lžičky soli
V míse smíchejte přísady na marinádu. Pár lžic marinády si dejte stranou. Poté do hotové marinády vložte kuřecí stehna a nechte marinovat, minimálně 30 minut, ideálně 1 až 2 hodiny. Grilujte cca 5 až 7 minut z každé strany, raději trochu pomaleji, aby se maso řádně propeklo, ale nebylo vysušené. Podávejte zakápnuté marinádou, popřípadě s limetkou a koriandrem. Dobrou chuť!
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/130283013@N07/18850897093, https://www.flickr.com/photos/naotakem/3246797670
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos