JídloRady a tipyRecepty

Božské pokrmy z grilu aneb objevte originální recepty na vaši grilovačku

S přívětivějším počasím a množstvím slunečných dnů přichází i tolik oblíbené grilování. Úprava pokrmů na grilu sebou přináší specifickou chuť, ale také náladu a atmosféru. Grilujeme totiž zpravidla venku s přáteli či ostatními členy rodiny. A právě ty se během grilovačky snažíme pohostit množstvím dobrot. Překvapte je božskými pokrmy z grilu, které si rychle zamilují.

Svěží krevety na grilu

Kdo by nemiloval krevety. Víte, že je celkem rychle a snadno připravíte také na grilu. Důležité je krevety naložit do chutné marinády, popřípadě k nim připravit dokonale vychucenou zálivku. Připravte si česnekové krevety se zázvorem a citronem, chybět nebudou ani čerstvé bylinky. Jejich chuť si prostě zamilujete. Potřebovat budete:

  • 10 ks velkých tygřích krevet
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • kus zázvoru
  • 1/2 citronu

Omáčka

  • šťáva z jednoho citronu
  • kousek zázvoru
  • 1/2 chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst čerstvého koriandru/hladkolisté petrželky

Doporučujeme kupovat syrové krevety, které jsou šedé a zrůžoví při tepelné úpravě. Krevety si nejdříve omyjte a osušte. Do větší mísy vlijte olivový olej, přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, citronovou kůru a šťávu. Zamíchejte do marinády krevety a nechte 1 hodinu marinovat.

Poté je grilujte na rozpáleném grilu z každé strany cca 5 minut. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a vyložte krevety na plech vyložený pečícím papírem a dopékejte dorůžova cca 8 minut. Nesmíte je vysušit! Mezitím si připravte omáčku ze šťávy z citronu, přidejte zázvor, chilli papričku, prolisovaný česnek, koriandr a petržel. Promíchejte a podávejte s krevetami.

Salát z grilovaného melounu

Grilovaný meloun? Zní vám to zvláštně. Zkuste si však připravit salát z grilovaného melounu s fetou či balkánským sýrem. Budete překvapeni jak skvěle chutná.

  • plátky melounu cca 3 cm silné
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamika
  • sýr feta či balkánský
  • prosciutto
  • čerstvá bazalka
  • polníček
  • sůl a pepř

Plátky melounu potřete jemně olejem, mřížku grilu také. Grilujte na středně vysokou teplotu a grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Grilovaný meloun pokrájejte, zamíchejte s polníčkem, čerstvou bazalkou, solí, pepřem, balzamikem, prosciuttem a posypte sýrem. Přidat do salátu můžete také mix oliv.

Vepřové kotlety na hořčici

Na grilu nesmí chybět samozřejmě ani kvalitní kousek masa. Připravte si osvědčenou klasiku, a to grilované vepřové kotlety na hořčici. Dobrota, která nezklame vás, ani vaše přátele. Potřebovat budete:

  • 4 vepřové kotlety
  • 60 ml medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • 2 lžíce jablečného octe
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Připravte si marinádu z medu, hořčic, jablečného octa, sojové omáčku a prolisovaného česneku. Kotlety posolte a opepřete a promíchejte s připravenou marinádou. Marinujte cca 30 minut, ale ideálně přes noc. Kotlety grilujte 5 minut z každé strany a podávejte pokapané zbylou marinádou, kterou stačí krátce svařit, aby zhoustla. Dobrou chuť!

Kuře po Asijsku s osvěžující limetou

Milujete chuť asijských pokrmů, kyselost, jemnost, sladkost a pálivost? Připravte si na grilu kuře na asijský způsob s limetkou, koriandrem, chilli a kokosovým mlékem. Potřebovat budete:

  • 1 kg vykoštěných kuřecích stehen
  • hrst čerstvého nasekaného koriandru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 60 ml olivového oleje
  • 1 limeta- šťáva i kůra
  • 1 lžíce kari pasty
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1/2 lžičky soli

V míse smíchejte přísady na marinádu. Pár lžic marinády si dejte stranou. Poté do hotové marinády vložte kuřecí stehna a nechte marinovat, minimálně 30 minut, ideálně 1 až 2 hodiny. Grilujte cca 5 až 7 minut z každé strany, raději trochu pomaleji, aby se maso řádně propeklo, ale nebylo vysušené. Podávejte zakápnuté marinádou, popřípadě s limetkou a koriandrem. Dobrou chuť!

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/130283013@N07/18850897093, https://www.flickr.com/photos/naotakem/3246797670

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button