JídloPrevenceRady a tipy

Seznamte se s tuřínem

Tuřín je zelenina ne každému známá. Našemu tělu má však co nabídnout – obsahuje velké množství vody (je vhodný do různých redukčních diet), vitamíny (A, B, C), minerály (vápník, draslík, sodík, fosfor, železo) bílkoviny a vlákninu. Naopak má minimum kalorií a tuků.

Má pozitivní vliv na naše zažívání, pomáhá čistit krev, preventivně působí proti osteoporóze. Využít se dají i jeho antibakteriální účinky.

Není vhodný pro ty, kteří mají problémy s játry nebo žlučníkovými kameny.

Tuřín v jídelníčku

Ke konzumaci jsou vhodné odrůdy žlutomasé a syrové se konzumují pouze mladé bulvy. Větší kusy jsou vhodné do polévek, jako přílohy (s klidem nahradí i brambory).

Čerstvé listy se hodí do salátu nebo je lze upravovat jako špenát. Obsahují velké množství vápníku, vitamínů a vlákniny.

Tuřínová šťáva – prevence na chřipku a nachlazení

  • 1 oloupaný kořen – nakrájet na kostičky
  • trochu cukru – nasypeme na kořen

Směs necháme do rána odležet. Šťáva obsahuje velké množství vitamínů.

Salát  s tuřínem

  • 1 oloupaný a na tenké plátky nakrájený tuřín
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička červeného vinného octa
  • špetka soli
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka čerstvé nebo sušené bazalky či tymiánu

Všechny přísady řádně promícháme a necháme v lednici uležet asi na hodinu. Poté přidáme ještě další zeleninu – cibuli, rajčata, pariky. Záleží na vaší chuti.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button