Víte, jak si připravit zdravé vánoční cukroví?
Doba vánočního shonu už se blíží a je na čase začít péct první cukroví. Přednostně by měly přijít na řadu medové perníčky, které potřebují dlouhou dobu, aby se pořádně rozležely a změkly. Bohužel většina z druhů cukroví, které připravujeme, je nezdravá, plná tuku, rafinovaného cukru a zdraví příliš neprospěšných ingrediencí. Naučte se s námi péct zdravé cukroví a mlsejte i o Vánocích bez výčitek.
Jak na bezlepková srdíčka s kaštanovou moukou?
- 100g oloupaných mandlí
- 80g kaštanové mouky
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého fenyklu
- 1 lžíce vody
- 25g panenského slunečnicového oleje
- 50g javorového, agávového, rýžového či jiného sirupu na spojení těsta
- marmeláda bez cukru
- kvalitní hořká čokoláda na polití srdíček
Tato srdíčka neobsahují ani lepek, ani laktózu. Začněte s přípravou už den dopředu. Spařte mandle a nechte je do druhého dne proschnout. Důvod je jednoduchý, následně se jednodušeji strouhají či mixují. Z mandlí si umixujte směs. Nyní vzniklou mandlovou mouku smíchejte v míse s moukou kaštanovou a přidejte koření. Promíchejte, přilijte slunečnicový olej, sirup a lžíci vody. Pomozte si dlaněmi a vypracujte těsto. Nyní ho stačí rozválet a vykrajovat jakékoliv tvary. Vložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů a jen krátce, přibližně 8-10 minut. Po vychladnutí spojujte srdíčka, kolečka, kapříky marmeládou a nakonec ozdobte rozpuštěnou čokoládou. Přejeme dobrou chuť!
Vyzkoušejte zdravé mrkvové cukroví
- 200g špaldové mouky
- 100g pohankové mouky
- 50 ml olivového oleje
- 2 lžíce medu
- vejce
- velká mrkev
- lžička zázvoru (sušeného či čerstvého nastrouhaného)
Mrkev po očištění nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte do mísy a přidejte ostatní suroviny. Řádně zamíchejte, vypracujte těsto, které necháte alespoň půl hodiny odležet. Následně těsto vyválejte a vykrajujte nejrůznější tvary. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů, přibližně 15 minut. Tyto mrkvové sušenky se zázvorem jsou skvělé k horkému čaji. Můžete je také slepit marmeládou.
Klasické marokánky
- 100g kandovaného a sušeného ovoce (nejlépe nesířeného)
- 120g ořechů (mandle, buráky, vlašské ořechy,…)
- 80g třtinového cukru
- 20g másla
- 40g špaldové mouky
- 250 ml polotučného mléka
- čokoláda
Připravte si mléko do kastrůlku a na mírném ohni v něm rozpusťte cukr, mouku a máslo. Poté odstavte z plotny a vmíchejte nasekané sušené a kandované ovoce, přidejte také oříšky. Na pečícím papíru vytvářejte malé marokánky s pomocí lžíce. Pečte v předem vyhřáté troubě. Marokánky jsou hotové, když zrůžoví. Vychladlé marokánky polévejte rozpuštěnou čokoládou.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos