Víte, v čem tkví pravá výhoda domácích pekáren?
Domácí pekárna pro vás zvládne upéct samé dobroty (počínaje kvalitním chlebem, přes různé druhy pečiva až po kvalitní potraviny). Je skvělým pomocníkem pro ty, kteří rádi dělají věci po svém a nechtějí jíst potraviny, které jsou prošpikované chemickými látkami. Díky tomu, že máte vlastní pekárnu, můžete si upéct vlastní těsta, která se předávají ve vaší rodině. A k tomu máte přísady pod kontrolou.
Zdravá a chutná jídla přímo z vaší pece
Pokud pekárnu ještě nemáte, musíte se zamyslet nad tím, jakou si pořídit? Jaké vlastnosti by měla mít a k čemu všemu vlastně slouží?
Domácí pekárna se ve většině případů pořizuje kvůli pečení chleba. Dokonce se v obchodech dá koupit pečící směs na chleba, ale ne každá je dobrá. Pekárna si směs sama promíchává a hněte a nakonec upeče. Až dojde čas stanovený na obrazovce, vyndáte chléb z nádoby a počkáte až zchladne, než se do něj pustíte. Ale pekárny dokáží mnohem více!
Můžete v nich upéct rohlíky, bagety, veky, housky a mnohem více. Čím sofistikovanější stroj, tím více programů a tím více možností pečení pečiva. Je tolik druhů, které si můžete upéct. A dokonce přinesete lepší hodnotu do keto jídelníčku, když si upečete bezlepkové pečivo! Do těsta můžete přidat i lískové ořechy, které pak příjemně křupou. Pro ty, co chtějí i něco více, existují speciální modely. U nich se dočkáte jídel typu jogurtu, sýrů, marmelád, kaše a dalších pokročilejších jídel.
Jak domácí pekárnu používat a čemu se vyhnout?
I přesto, že existuje spousta směsí, toužíme po tom si vytvořit vlastní těsto, které obsahuje pouze kvalitní suroviny. Jenže i tady musíme dodržovat pár zásad, přes které nejede vlak. Ale jen tak vytvoříte bezpečnou surovinu. Mouku můžete použít prakticky jakoukoliv, ale jako vždy je nejvíce vyžadovaná hladká. I u droždí nemusíte být vybíraví.
Ale dejte pozor na dávkování! A dodržujte zásadu, že nejprve přijdou tekuté věci a pak suché. Je to kvůli tomu, že pekárna by nemusela řádně promíchávat ode dna přilepenou mouku. Kvasnice si nechejte až na konec, protože se aktivují kontaktem s tekutými surovinami.
Informujte se o všech možných parametrech
Ze všeho nejdřív se zaměřte na materiál pekáren. Ten má značný vliv na kvalitu celého chodu spotřebiče. Materiál dodává odolnost a délku životnosti výrobku. K čemu vám bude přístroj, který vydrží sotva rok! Pak se zamyslete nad tím, co by pekárna měla zvládat a klidně si napište na papír jednotlivé vlastnosti. Kromě toho jsou důležité rozměry, který mají velký vliv na velikost pokrmu.
Výrobky se dodávají v menších verzích, které se s přehledem vejdou na kuchyňskou linku nebo na stůl. Pokud ji potřebujte neustále mít vytaženou, dobře si rozmyslete její rozměry. Někdy může opravdu zavazet. Kvůli umístění si pohlídejte délku šňůry. Pokud bude delší, nevadí, protože delší kabel se řeší lépe než krátký. A v neposlední řadě hleďte na to, aby pekárna dokázala zapadnout do celého konceptu kuchyně.
1. Velikost pekárny
Velikost pekárny určuje kapacitu pečící nádoby. Takže logicky, čím menší pekárna tím méně budete mít jídla. Kapacita nádoby se pohybuje mezi 500-1800 g. S velikostí se mění i hmotnost (5-8 kg).
2. Příkon pekárny
Příkon se pohybuje mezi 400-900 W. Čím větší je, tím rychleji se potraviny připraví. Ale během procesu se příkon mění. Průměrná spotřeba se odhaduje na 0,2-0,5 kWh, což jsou cca 2 koruny. A pokud si k tomu připočtete vlastní suroviny dostanete se na 20-25 Kč. Takže je to mnohem levnější než chleba z obchodu!
3. Hnětací háky
Na uhnětení perfektního chleba vám stačí pekárna s jedním hnětačem / hákem. Pro dvouhákovou pekárnu sáhněte v případě, že zaděláváte na větší množství těsta. Samozřejmě, taková pekárna bude mnohem větší!
4. Druhy pečících forem
- Teflonová
- Keramická
- Nerezová
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos