Vyrobte si sami jedno z nejunikátnějších vín: pampeliškové je delikátní
Každý z nás za život ochutnal zřejmě hned několik druhů vín. Některé chutnalo více, jiné méně, ale kdo okusil pampeliškové víno, ví o tom své. Je neskutečně lahodné a můžete si ho vyrobit i sami.
Pampelišek totiž roste všude dost, tudíž to nebude žádný problém. Na sladší víno použijte květy, na sušší styl vína pak i kořen. Ať tak či onak, je potřeba rostlinu dobře očistit.
Kořeny totiž mohou skrývat bakterie, o kterých ani nevíme. Nachází se v hlíně a písku, když rostlinu vytáhneme i s kořenem. Recept na pampeliškové víno
Složení:
- 1 balíček univerzálního vinařského droždí
- ¼ šálek teplé filtrované vody
- 4 šálky nasekaných pampelišek
- ¼ šálek citronové šťávy
- ¼ šálek limetkové šťávy
- šťáva ze 4 pomerančů
- ¼ šálek nakrájené pomerančové kůry
- 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 4 šálky surového cukru
- 1 skleněný džbán s vodou (o obsahu 2,5 litru)
Ujasnění:
Je již předem jasné, že kvasinky se živí cukrem, proto je důležité, ho do receptu zařadit. Kvasinky musí růst a kvasit, aby vzniklo víno. Pokud toužíte po lehčí variantě, použijte na jedno droždí alespoň ½ šálku cukru, na zbytek lze využít náhražku cukru.
Nicméně s tím moc neexperimentujte, jelikož je důležité, aby vám víno kvasilo. Odložte směs kvasnic a přejděte k dalšímu kroku.
Instrukce:
Pampelišky dobře očistěte. Přidejte šálek filtrované teplé vody a promíchejte. Všechny zbývající přísady přidejte do hrnce a duste asi hodinu. Vypněte a trochu ochlaďte.
Přeceďte přes jemné sítko a přelijte do demižonu a dejte směs kvasnic. Dobře promíchejte. Víno je nutné uzavřít a nechat odstát na chladném a tmavém místě asi 3-4 týdny.
V momentě, kdy přestane bublat, je hotovo. Po dokončení můžete sediment podle potřeby odčerpat. Tekutinu naplňte do tradičních lahví na víno a zazátkujte.
Poznámka:
Je velmi důležité, aby fermentační proces skončil před uzavřením. Pokud tak neučiníte, riskujete výbuch.
Pití vína
Jakmile lahve uzavřete, můžete víno hned vypít nebo ho uchovávat v lednici. Nejlepší však chutná, když se pije po 3-4 měsících. Není tak drsné na jazyk a je mnohem příjemnější.
Kdo neholduje vínu, může připravit vinný ocet
Někteří lidé nepijí víno, ale k vaření používají ocet z bílého vína. Jde připravit i z pampeliškového. Skvěle doplní saláty.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos