Podzim s sebou přináší sklízení dýní, tak proč si nepřipravit tento salát? Dýně není až tak známá jako vitamínová bomba, ale při svém nízkém obsahu kalorií má i dostatek vitamínů a minerálů. Je také zdrojem beta-karotenu a antioxidantů. Díky tomu neutralizuje v těle volné radikály, které mohou souviset se zvýšeným rizikem vzniku chronických onemocněních.
Jednoduše řečeno je vhodná i pro ty z vás, kteří chtějí zhubnout. Dokonale zasytí a vlastní méně, než 50 kalorií na šálek (245 gramů). To z ní činí výživné jídlo, jenž potlačuje chuť k jídlu.
Nehledě na to, že v salátu je navíc i quinoa, která dodá tělu bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Mimo to nechybí ani vláknina, hořčík, vitamíny B, železo, draslík, vápník, fosfor, vitamín E a antioxidanty.
Dýňový salát
Na dvě porce budete potřebovat:
- 1 malá dýně
- 120 g quinoa
- ½ hlávky červeného zelí
- zelený pepř na dochucení
Na dresink:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce čerstvého koriandru
- šťáva z 1 limetky
- trochu chilli / zázvoru, pokud chcete i jiné koření
- řepkový olej
Postup:
Troubu rozehřejte na 200 ° C a mezitím si z dýně připravte kostky o velikosti cca 3 cm (semena zlikvidujte). Položte na pekáč a vložte do trouby, zakápněte olejem a dejte špetku soli. Pečte dozlatova 15-20 minut. V polovině času dýňové kousky promíchejte, aby se nepřipálily. Quinou vhoďte na pánev a podlijte převařenou vodou, nechte vařit asi 8 – 10 minut. Přebytečnou vodu slijte a opláchněte quinou studenou vodou.
Z červeného zelí odstraňte vnější listy a košťál, zbytek nakrájejte na tenké plátky. Papriku zbavte semínek a udělejte z ní malé proužky. Vše kromě dýně, spojte a dochuťte pepřem a solí. Dresink se vyhotoví jednoduše spojením všech surovin v mixéru. Nalijte na salát, promíchejte a vršek zasypte dýňovými kousky.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos