JídloRady a tipyRecepty

5 tipů na výrobu vánočních jedlých dárků

Dárky, které mnohdy nejvíce potěší, jsou ty doma vyrobené. Jedná se taky o poměrně univerzální dárky, které můžete věnovat takřka každému. Pokud už nestíháte nákup vánočních dárků, pusťte se do vyrábění a připravte chutné jedlé dárky, které potěší.

Vaječný likér

Vánoční klasika, která nezklame, to je vaječný likér. Často jej přinášíme, pokud k někomu jdeme na vánoční návštěvu. Darujte pro tentokrát domácí vaječný likér, který chutná skvěle a neobsahuje nic zbytečného navíc. Potřebovat budete:

  • plechovka kondenzovaného mléka
  • plechovka salka
  • 10 g vanilkového cukru
  • 100 ml rumu
  • 3 žloutky

Příprava vaječného likéru je poměrně snadná a rychlá. Žloutky dejte do mísy, přisypte vanilkový cukr a ušlehejte do pěny. Do žloutkové pěny přilijte kondenzované mléko a nakonec zašlehejte rum. Pokud je pro vás vaječný likér málo sladký a hutný, dolaďte jeho chuť s pomocí salka. Připravený nápoj přelijte do lahve a uložte do lednice.

Čajová směs

Kromě vánočního pečeného čaje, o kterém jsme psali nedávno, můžete darovat i čajovou směs ze sušeného ovoce. Ta s pravým čajem nemá takřka nic společného, jelikož se skládá jen ze sušeného ovoce. Nasušte například plátky z pomerančů, citronů, kostičky jablíček, hrušek či jiných druhů ovoce, přidat můžete i nasušený ibišek. Vytvářet tak můžete jedinečné směsi, do kterých můžete přidávat například hřebíček, kousky skořicové kůry apod. Do čajové směsi však můžete přidat i různé sušené byliny či sušené květy bylin, které však musíte mít nasušeny již z léta či podzimu.

Domácí nutella

Originálním dárkem, který potěší všechny mlsné jazýčky, je domácí nutella. Lískooříškové pomazánky z obchodů jsou totiž mnohdy obohaceny o látky, které v této směsi nemají co dělat. Darujte proto dobrotu v podobě domácí nutelly, která obsahuje jen to nejlepší. Potřebovat budete:

  • 400 g lískových oříšků
  • 6 lžic rostlinného oleje (kokosový, slunečnicový apod.)
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 700 g čokolády

Aby měla nutella tu pravou chuť, nejdříve ořechy vysypte na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte je opatrně po dobu asi 15 minut. Oříšky poté vysypte na utěrku a očistěte od slupek.

Poté ořechy stačí vsypat do mixéru, přilít olej a mixovat do jemného krému. Poté přidejte kakao, cukr a rozpuštěnou čokoládu. Poté směs nalijte do jednotlivých skleniček a nechte vychladnout.

Nakládané sýry

Patří vaši blízcí a známí spíše k milovníkům slaného? Připravte jim domácí nakládaný hermelín či utopence. Přeci jen jsou to chuťovky, které nikdy neodmítneme. Nakládání hermelínu je velmi snadné. Potřebovat budete jen sklenici, kvalitní hermelín, olej a vhodné byliny a koření. Vytvořit můžete také směs nakládaných sýrů, například z nivy, mozzarelly a eidamu či naložit balkánský sýr. K naloženým sýrům se hodí česnek, trocha papriky, bobkový list, nové koření, pepř a nezapomeňte ani na čerstvou papričku či cibuli.

Granola

Milovníci zdravého stravování jistě ocení domácí granolu, díky které budou mít svačinu či snídani připravenou za chviličku. Domácí granolu můžete přidat do jogurtu, smíchat ji s mlékem, posypat s ní ranní kaši či ji zvolit jako ozdobu na smoothie bowl. Domácí granola je přitom nesmírně chutná, zdravá a výživná. Na její přípravu budete potřebovat:

  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek různých druhů ořechů
  • 1/4 hrnku kokosu
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 1/2 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • skořice

Granola se vždy skládá z vloček, ořechů či sušeného ovoce, sladidla a oleje. Nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů. Vytvořte si suchou směs z ořechů, kokosu, třtinového cukru, kakaa a skořice.

Kokosový olej a javorový sirup si smíchejte a přelijte směs do suchých přísad. Promíchejte a rozložte na plech vypečený pečícím papírem.

Pečte směs 15-25 minut. Pravidelně promíchávejte, aby se směs z jedné strany nepřipekla. Upečená bude ve chvíli, kdy bude mít zlatavou barvu. Nakonec ji nechte vychladnout a přendejte do připravených sklenic.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/41846299321

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button