Rady a tipy

Co zdravého si můžete připravit z přezrálých banánů?

Jistě to znáte, koupíte si řádku banánů, doma na ně zapomenete a po několika dnech zjistíte, že na sobě nesou černé skvrny. To není nic hrozného, ba naopak. Banán vám totiž konečně stihl dozrát a černé skvrny jsou cukrové skvrny na banánu. Banán s takovými skvrnami bude mnohem sladší než žluté či zelené nedozrálé banány. Černé banány nevyhazujte, zbytečně byste plýtvali jídlem, raději si z nich připravte…

Banán pokrmy přirozeně osladí

Díky tomu, že je banán již zralý, má velmi sladkou chuť. Dochází k tomu, jelikož se během zrání škrob mění v banánech na cukr. Díky tomu můžete banán používat k doslazení nejrůznějších pokrmů. Mají také antioxidační účinky a dopřejí vám dávku draslíku chránícím proti svalovým křečím.

Fitness snídaně

Připravte si lívance jen ze dvou ingrediencí, a to vajec a banánů. Vždy kombinujte v poměru dvě vejce na jeden banán. Příprava je nesmírně snadná. Nejdříve si rozmačkejte banány vidličkou, poté k nim přidejte vejce a pečlivě rozšlehejte. Můžete přidat kakao, pokud máte rádi tmavé lívanečky. Následně smažte na troše oleje z obou stran. Podávejte s tím, co máte rádi: marmeládou, jogurtem, ovocem, zakysanou smetanou.

Banánová zmrzlina

Zralé banány si můžete také postupně zamrazovat. Až přijde čas, stačí banány vytáhnout a použít do receptu. Ze zmrazených banánů si můžete připravit i skvělou zmrzlinu. Stačí smíchat zmrazené banány s mlékem a dalším mrazeným ovocem (borůvky, maliny, jahody), záleží na tom, jakou zmrzlinu máte rádi a rozmixovat. Vznikne vám chutná a zdravá zmrzlina bez přidaného cukru. Můžete konzumovat rovnou či přendat do krabičky a uchovat na příště.

Smoothie

Ze zamrazených banánů si můžete připravit i smoothie. Stačí rozmixovat rostlinné mléko, zmrzlý banán, trochu medu a přidat ovoce podle vaší chuti. Smoothie vás během léta dokonale osvěží a zdravě zasytí.

Banánový chléb

Co jistě potěší vaše chuťové pohárky, je banánový chléb.

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1/2 lžičky soly
  • 110 g másla
  • 225 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 4 přezrálé banány
  • 90 ml podmáslý
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Připravte si mísu, ve které smícháte sypké ingredience, tedy mouku, sůl a jedlou sodu. Promíchejte. V menší misce si rozmačkejte 4 banány.

Poté v druhé míse s pomocí robotu utřete máslo a cukru do pěny a postupně přidávejte vajíčka. Přidejte vanilkový extrakt a mléko, promíchejte. Nyní můžete do chlebíku přidat i rozinky či sušené ovoce. Přimíchávejte postupně sypkou směs.

Připravte si formu na chlebíček, 22 cm dlouhou, vymažte ji či vyložte pečícím papírem a pečte asi hodinu při 180 stupních Celsia. Zda je chlebíček hotový zkontrolujte s pomocí párátka. Přejeme dobrou chuť! Banánový chlebík je ideální volbou na snídani či odpolední svačinu ke kávě.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button