Zdravotní výhody zelené kávy
Věděli jste, že kávová zrna, na která dennodenně narážíte v obchodu, či ve vaší oblíbené kavárně, byla zelená před tím, než byla upražena? I když je pravda, že šálek vaší oblíbené kávy vám poskytne mnoho zdravotních přínosů, mnohem více můžete dostat od zelených kávových zrn. V tomto článku se dnes dozvíte, jaké jsou zdravotní přínosy zelené kávy.
Zelená kávová zrna nevoní ani nechutnají jako pražená kávová zrna. Ve skutečnosti spíše nechutnají. To je důvod, proč ze zelených kávových zrn vyrábíme hnědou praženou kávu. Ovšem stále více lidí si uvědomuje, že právě zelená jsou tou nezdravější volbou.
Zpomalení stárnutí pleti
Jedním nejpopulárnějším léčivým bodem je použíti zelených zrn proti vzniku předčasných známek stárnutí pleti. Není se čemu divit, že toto zrna dokážou, jelikož jsou plná antioxidantů. Pokud však kávu upražíte, velké množství těchto léčivých látek se zničí. A proto je mnohem účinnější káva v zelené formě.
Snížení krevního tlaku
Vysoký krevní tlak je v dnešní době častým zdravotním problémem, který může vést až k srdečním chorobám a cévním mozkovým příhodám. Oproti pražené kávě, káva ze zelených zrn dokáží normalizovat krevní tlak. Existují četné studie, které prokázaly, že tato káva takto funguje. Například studie z roku 2005 ukázala, že po 4 týdnech pravidelné konzumace kávy ze zelených zrn, můžete snížit svůj krevní tlak na normální hladinu.
Detoxikace těla
I když si tělo s většinou nechtěných a jedovatých látek dokáže pomoci samo a detoxikuje se ve skutečnosti 24 hodin denně, někdy je potřeba mu pomoci a zbavit se všech nebezpečných látek. Lékařští odborníci tvrdí, že zelená kávová zrna obsahují látky, která umí velmi efektivním způsobem tyto toxiny neutralizovat a odplavit skoro všechny nechtěné látky z těla ven.
Zvýšená mozková činnost
To, že káva podporuje bdělost a vyšší mozkovou činnost, je všeobecně známým faktem. Ovšem zelená zrna obsahují látku, která je nezbytná pro proces učení a správnou funkci paměti. Je tak potřebná, že ovlivňuje i chování. Ovšem nízká hladina této látky startuje v mozku nemoci jako demence, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba či deprese.
Léčba cukrovky
Jedním z nejpozoruhodnějších objevů je fakt, že kávová zrna obsahují sloučeninu kyselinu chlorogenovou. Jedná se o antioxidant, který v malém množství najdete i v kávě pražené. Tato látka dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a značně pomoci při léčbě cukrovky, či před rizikem vzniku tohoto onemocnění. Pokud máte již cukrovku, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem o pití zelené kávy.
Úbytek na váze
Další vlastností kyseliny chlorogenové je ta, že podporuje hubnutí. Mnoho lidí tak zařadí tuto kávu do svého jídelníčku především z tohoto důvodu. Extrakt ze zrna umí opravdové zázraky a při správné životosprávě můžete za týden zhubnout až 3 kilogramy tuku.
Snížení rizika rakoviny
Poslední důležitou vlastností této úžasné plodiny je fakt, že díky již zmíněné kyselině dokáže ve vysoké míře snižovat pravděpodobnost vzniku rakoviny. Rakovina se projevuje volnými radikály v těle, které ničí buňky. Tato kyselina je ale antioxidant, který dokáže buňky před poškozením chránit a zabránit tak vzniku tohoto onemocnění.
Zelená káva je zdravější variantou pražené kávy, ovšem ne tak chutnou. Dokáže lépe nabudit, ale neuspokojí vaše chuťové pohárky. Záleží jen na vás, jakou formu kávy si nyní zvolíte.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos