Spolupráce

Zelené potraviny – zdraví z přírody

Zelené potraviny zažívají v posledních letech obrovský boom už jen díky tomu, že jsou čistě přírodními produkty s úžasnými vlastnostmi, které prospívají našemu zdraví. Tři mušketýři, přesně tak by se dala trojice zelených potravin nazývat. Tuto silnou trojku tvoří mladý ječmen, chlorella a spirulina.

Obsahují důležité nutriční látky jako vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy a esenciální mastné kyseliny. Mají zásadní vliv na vnitřní očistu organismu, pomáhají zprůchodnit trávicí i cévní systém, hojit zánětlivé procesy v těle a jsou schopné dodat chybějící energii i posílit celkovou imunitu. Pojďme si teď naší trojici představit trochu blíže.

Co mají tyto tři zelené potraviny společného?

Ke klíčovým vlastnostem zelených potravin patří jejich schopnost zasytit, ale zároveň pročistit organismus. Jsou enzymaticky aktivní, komplexní, zásadotvorné, obsahují velkou dávku chlorofylu a mají vysokou antioxidační aktivitu (schopnost ničit rakovinotvorné buňky v těle). Pro naše tělo jsou naprosto přirozené. Jestliže chcete tělu dodat opravdu maximum účinných látek, je důležité vybírat produkty v RAW kvalitě, na to je nutno pamatovat.

Mladý ječmen

Pokud chcete opravdu kvalitní mladý ječmen, pak je důležité pořídit ten, který byl připraven jako sušená šťáva. Sklízí se v podobě mladých lístků, o výšce maximálně 20 až 25 cm. Je to 100 % čistý mladý ječmen bez jakýchkoliv příměsí. Obsahuje čtyřnásobek vápníku než mléko, 22x více železa než samotný špenát a stejný podíl bílkovin, jako když sníte pořádně velký steak z prvotřídního kusu masa.

Mladý ječmen, respektive jeho šťáva, je oblíbený zejména pro jeho schopnost odstranit překyselení organismu, navrátit mu zásadité prostředí a také posílit imunitu. Zbaví vás pálení žáhy, zlepší krevní obraz, pleť i trávení, je prospěšný dokonce i pro diabetiky, navíc neobsahuje lepek.

Které zásadní látky jsou v mladém ječmenu obsaženy?

  • draslík – pro správnou funkci svalů a vyšší přísun energie
  • vápník – na správné trávení, odstranění kyselosti z těla, stavbu kostí a zubů
  • hořčík – minerál důležitý v boji proti stresu
  • železo – nezbytné pro správnou tvorbu hemoglobinu, odstranění oxidu uhličitého a podporu imunity
  • měď – nepostradatelná pro tvorbu kolagenu, ten je nezbytný kvůli správné funkci kloubů
  • fosfor – zvýší energii a podpoří zdravou funkci ledvin.
  • mangan – pomáhá správné funkci štítné žlázy a aktivnímu sexuálnímu životu
  • vitamin A – retinol a betakaroten – pozitivní ovlivňuje zrak a podporuje imunitní systém
  • vitamin B1 (thiamin) – má blahodárný vliv na nervový systém a bojuje proti únavě.
  • vitamin B2 (riboflavin) – nezbytný pro zdravou kůži, oči, srdce a další orgány.
  • vitamin B6 (pyridoxin) – důležitý pro správnou funkci některých enzymů, jež metabolizují aminokyseliny.
  • kyselina listová – napomáhá vzniku nukleových kyselin
  • vitamin B5 (kyselina pantotenová) – postará se o lepší kvalitu kůže, nehtů, vlasů a také metabolizuje sacharidy.
  • zinek – podporuje imunitní systém a zvyšuje plodnost.

Chlorella

Chlorella patří k sladkovodním řasám s úžasnou nutriční hodnotou, díky níž do těla přijmeme kompletní spektrum výživných látek. Má přirozeně vyvážený obsah vitaminů, minerálů, enzymů, stopových prvků a také bílkovin, jejichž obsah tvoří 60 %. Je v ní obsaženo také 19 aminokyselin, chlorofyl a CGF, což je růstový faktor podporující buněčný růst.

Když to vezmeme z obecného hlediska, dokáže chlorella celkově zvyšovat odolnost organismu vůči infekcím, dále chrání tkáně i buňky před působením volných radikálů, snižuje riziko vzniku chorob srdce a cév, má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a také udržuje optimální výši krevního tlaku.

Pomáhá pročišťovat trávicí trakt, rozvíjí střevní mikroflóru, zlepšuje správnou funkčnost střev, pomáhá ve stresových situacích a bojuje proti únavě. V neposlední řadě pomáhá zbavit tělo jedů, chemikálií a těžkých kovů. Podle některých studií dokonce umí zvýšit účinnost inzulinu a tím zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi.

Co chlorella obsahuje?

  • betakaroten (provitamin A) – obsahuje ho až 10x více než karotka
  • kyselina listová – důležitý pro vývoj plodu
  • vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6 a B12)
  • vitamin C – důležitý ke zvýšení odolnosti organismu
  • chrom
  • hořčík
  • železo – obsah je až 20x vyšší než u špenátu
  • vápník – má ho až 11x více než kravské mléko
  • zinek
  • měď
  • draslík
  • fosfor

Spirulina

Sladkovodní řasa Spirulina je bohatá na vitaminy, minerály, aktivní enzymy a také bílkoviny, díky nimž patří k těm přírodním potravinám, které jsou nejbohatší na proteiny. Je to významný antioxidant, ale i pomocník pro posílení imunity, také posiluje imunitu a má pozitivní účinek na zvýšení koncentrace a proti únavě. Má vliv na zlepšení zraku, stavu vlasů i nehtů.

Napomáhá ke správné funkci mozku, srdce a dalších vnitřních orgánů. Normalizuje hladinu cholesterolu v krvi a také je schopna zlepšit hladinu krevního cukru. Z dalších účinků jmenujme boj proti akné a dalším kožním problémům, obnova kostí i zubů.

Často se používá v boji s nadváhou, neboť navozuje pocit sytosti a dodává vitalitu. Využívá se při léčbě chudokrevnosti, gastritidy, žloutenky, ale také na podporu soustředění a potlačení zánětů. Skvěle také funguje při detoxikaci organismu a pomáhá tělo zbavit jedů i různých drog.

Jaké důležité látky spirulina obsahuje?

  • vitaminy B1, B2, B3, B6 a B9
  • vitamin A, C, D a E
  • karoteny
  • proteiny (obsahuje vysoké množství bílkovin)
  • chlorofyl
  • vápník
  • zinek
  • draslík
  • hořčík
  • selen
  • chrom
  • mangam
  • lithium

Pokud jste doposud se zelenými potravinami neměli žádné zkušenosti, rozhodně stojí za vyzkoušení. Uvidíte sami, že se během několika dnů budete cítit mnohem lépe, zlepší se vám pleť a celkově bude váš organismus odolnější.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button