Zelenina, která má léčivé účinky
Řepu nám nutí už od malička a mnozí ji milují, ale jsou i tací, kteří ji nemůžou vystát. Ze školních jídelen si ji pamatujeme na kyselo a jako přílohu rizota či zapečených brambor. Proč je ale zrovna řepa zeleninou, kterou bychom měli jíst často? To se dozvíte v následujících řádcích.
Zdravotní účinky červené řepy
Řepu řadíme nejdravější kořenové zeleniny a již po několik stovek let bývá používána proti mnoha onemocnění a neduhům. Je charakteristická pro svou tmavě červenou barvu, za kterou stojí antokyany, speciální sloučeniny s protirakovinnými vlastnostmi.
Řepa obsahuje betain, přírodní protizánětlivou látku, která přispívá ke zdraví kardiovaskulárního systému. Zelenina je plna vitamínu, jako je B1, B2, B12 a C a minerálních látek, konkrétně hořčíku, draslíku, fosforu, mědi, jódu a železa. Právě díky železu je řepa skvělým lékem proti chudokrevnosti.
Látky obsažené v řepě dokážou na sebe vázat volné radikály a toxiny, proto bývá řepa často využívána k detoxikaci organismu. Vedle antioxidantů najdeme v řepě celulózu a pektin, které dokáží zlepšit trávení. Tyto látky také zabraňují onemocnění jater.
Zelenina bývá i hojně využívána sportovci, jelikož zlepšuje fyzický výkon a vytrvalost člověka. Kromě toho stimuluje průtok krve, reguluje hladinu cholesterolu a podporuje správnou funkci jater. Řepa také zpomaluje stárnutí a chrání cévy.
Využití červené řepy
Když se řekne červená řepa, pravděpodobně skoro každý z nás si představí kyselo-sladkou podobu řepy ze zavařovací sklenice. I když se řepa v dnešní době vrací na jídelní stoly i v jiné formě, mnozí z nás ani netuší, co ze syrové řepy připravit. Samotná přírodní chuť řepy je totiž trochu zemitá a výraznější, než například brambory. Pokud ji chcete přidat do salátu a smoothie, musí se předem uvařit a poté oloupat.
Pokud zpracováváte čerstvou řepu s listy, listy odřízněte, ale nevyhazujte. Omyjte je a přidejte do salátu. Listy červené řepy totiž obsahují vysoké množství draslíku, díky kterému můžete snížit riziko vzniku mrtvice a kardiovaskulárních chorob až o 20%.
Pečená červená řepa
Pečená červená řepa je skvělou přílohou k masu, nebo jako varianta lehké večeře s jogurtovým dipem.
Na pečenou řepu budete potřebovat (2 porce):
- 2 celé řepy
- olivový olej
- sůl
- pepř
Řepu omyjeme a nakrájíme na středně silné plátky (0,5 – 1 cm). Plátky řepy rozprostřeme po plechu s pečícím papírem. Řepu osolíme, opepříme a pokapeme trochou olivového oleje. Dáme do trouby a pečeme při 200°C asi 15 minut. Výsledná řepa bude na povrchu křupá a uvnitř měkká.
Salát z červené řepy
Na salát z červené řepy budete potřebovat (2 porce):
- 2 uvařené červené řepy
- 2 plné lžíce majonézy
- sůl
- pepř
- šťávu z citrónu, nebo balzamikový ocet
Uvařenou řepu zbavíme slupky a nastrouháme na hrubo. Do nastrouhané řepy přidáme majonézu, sůl a pepř. Pokud chcete, můžete ho dochutit trochou kapek z citrónu či balzamikového octa. Salát zamíchejte a podávejte. Skvěle se k němu hodí čerstvý celozrnný chléb.
Carpaccio z červené řepy
Další variantou skvělého salátu je bezmasé carpaccio z červené řepy.
Na carpaccio z červené řepy budete potřebovat (1 porci):
- 1 uvařenou červenou řepu
- hrst polníčku nebo rukoly
- 100 g kozího sýra
- sůl
- pepř
- balzamikový ocet
Uvařenou červenou řepu zbavíme slupky a nakrájíme na tenká kolečka. Salát umyjeme a rozprostřeme po celém talíři. Na něj poklademe nakrájenou řepu. Na vrh rozdrobíme kozí sýr. Celý salát osolíme a opepříme. Na závěr pokapeme balzamikovým octem. Podáváme s čerstvou bagetou.
Červenou řepu byste určitě neměli v jídelníčku opomíjet. Nejenže výborně chutná, ale zároveň je i skvělou zdravotní bombou.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos