Přírodní léčbaRecepty

Zelný salát s mrkví bez zavařování a vydrží rok! Skvělý k mnoha pokrmům a ještě k tomu vás uzdraví

Máte rádi ke grilovanému masíčku lehce nakyslou přílohu, kterou nemusítě složitě zavařovat a máte jí kdykoliv po ruce? Přinášíme vám recept na úžasné zelí s mrkví a paprikami bez zavařování a vydrží vám rok! Tato směs by neměla chybět v žádné domácnosti, protože nejen že výborně chutná, ale je velmi prospěšná pro naše zdraví, zelí, mrkev i papriky přináší řadu působivých účinků na naše tělo a uzdravují ho. Co je zdravé, nebývá až tak „dobré“, ale tento salát si zamilujete!

Ingredience:

  • 2,5 kg mrkve
  • 1 kg cibule
  • 5 kg zelí
  • 500 g – 1 kg např. červených paprik (nemusí být)
  • lžička kmínu

Nálev:

  • 400-500 ml octu 10%
  • 300-400 g cukr krystal
  • 150 g soli
  • 5 lžiček kyseliny citrónové
  • 4 lžičky Börkey (hydrogensiřičitan draselný) – koupíte ve vinařství nebo na internetu
  • 1l vody

Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a bílé zelí nakrájíme na jemno, přidáme nakrájenou cibulku, (nedělám kostičky,ale velmi jemné plátečky, jako zelí) a stejně tak nakrájené papriky (ty nemusí být) a promícháme. Smícháme si všechny suroviny na nálev a zalijeme tím zelí a ostatní ingredience. Necháme odpočívat do druhého dne.

Druhý den si připravíme vroucí vodou vymyté sklenice, do nich vtlačíme zelí a zalijeme lákem. Pořádně zavíčkujeme. Takto by nám zelí mělo vydržet i rok, v tmavém a chladném prostoru, například ve sklepě. Zhruba po 14 dnech dostane zelí ještě lepší chuť, protože se uleží. Můžete přidat i jiné ingredience, například okurky, nebo chilli papričky pro ostřejší chuť.

 

 

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button