Léčba

Zjistěte, jak nejlépe léčit lupenku přírodní cestou

Profilový obrázek
Napsáno od Karla Líbalová

Lupenka je chronické onemocnění postihující náš největší orgán, kůži. Příčiny tohoto onemocnění jsou velmi různorodé, od špatné hygieny až po genetiku. Z toho důvodu je léčba lupenky velmi komplikovaná a často neúčinná. Pojďme se ale společné podívat na pár přírodní triků, které vám pomůžou lupenku zahnat.

K léčbě lupenky se často doporučuje

Mořská voda

Koupání v moři a léčení postižených oblastí mořskou vodou se stále ukazuje jako jeden z nejužitečnějších prostředků pro potlačení lupenky.

sea-beach-footprint-steps

Jablečný ocet

Jablečný ocet je jeden z nejlepších přírodních přípravků, protože dokáže vytvořit správné pH pokožky, které je pro léčbu lupenky potřebné. Stačí si jen postižená místa omývat namočeným tampónem v jablečném octu.

Zelí

Čerstvé listy zelí pomáhají zmírnit nepříjemné symptomy lupenky. Stačí si jen z listů zelí vymačkat šťávu, kterou nasajete do gázy a zabalíte jí postiženou pokožku.

Banán

Banánová slupka má podobné účinky, jako šťáva ze zelí. Měkkou světlejší stranou třete pokožku zasaženou lupenkou.

Aloe vera

Tekutina z aloe vera má pozitivní léčebné účinky na velké množství kožních onemocnění. Jedním z nich je i lupenka. Pokud nemáte čerstvou rostlinu, skvěle postačí i olej, krém či gel obsahující výtažek z této léčivé rostliny.

aloe-vera-1045_960_720

Různé druhy zeleniny

Pokud rozmixujete čerstvou zeleninu, můžete z ní vytvořit léčivé masti, které se ukázaly jako velmi léčivé. Do této zeleninové směsi můžete použít snadno dostupnou zeleninu, jako je okurka, mrkev nebo dýně.

Slunce

I když bychom se před sluncem měli chránit přípravky proti UV-záření, určitě by se mu neměli vyhýbat lidé s kožním onemocněním, především s lupenkou. Slunce lupenku potlačuje a léčí její okolí.

Výživa

Pacientům s lupenkou se doporučuje věnovat pozornost i výživě. Jsou tedy potraviny, které ovlivňují tvorbu tohoto onemocnění. Užitečnými potravinami jsou:

  • Omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách (makrela, sardinka, losos, tuňák, sleď, pstruh), vlašských ořeších, lněném semínku, sóje, hrášku, dýni a olivovém oleji.
  • Potraviny bohaté na vitamín A, které jsou nezbytné pro zdravou pokožku, jsou mrkve a meruňky.
  • Potraviny bohaté na antioxidanty, tedy např. borůvky, brusinky, jablka, maliny a brokolice.
  • Potraviny bohaté na zinek, mezi které patří krabí maso, kvasnice a celozrnné výrobky.

Ovšem existuje i seznam nežádoucích potravin. Pacienti trpící lupenkou by se měli vyvarovat:

  • Mastnému jídlu, jako je vepřové a hovězí maso, plnotučné mléčné výrobky a mléčná čokoláda.
  • Koření, se kterým by měli být spíše opatrní. Lidem s kožními problémy se celkově nedoporučuje jíst příliš kořeněná jídla.
  • Syceným a alkoholickým nápojům, které jsou celkově nežádoucí pro zdravý organismus, především pro lidi s lupenkou.
  • Citrusovým plodům, především citrónu, pomeranči a mandarince.

Vzhledem k tomu, že je léčba lupenky složitá a její vývoj velmi nepředvídatelný, nepočítejte, že užíváním přírodních léků přijde zlepšení hned. Občas to chce malou trpělivost. Když ale zjistíte, co vašemu tělu vyhovuje a co ne, uvidíte, že některé přírodní léky vám zajisté pomohou.

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Karla Líbalová

Zanechte komentář