Léčba Návod Prevence

Sirup z černé ředkve pomáhá nejen proti kašli

Černá ředkev se jako zelenina pěstovala již ve starověké Číně a pravděpodobně ji znali i Egypťané. U Slovanů našla své využití až ve středověku a oceňovali ji především pro její léčivé účinky. Obsahuje řadu důležitých látek – vitamín C, kterého má více, než citron, dále pak vitamíny E, B1, B2, B6 a beta karoten.

Mezi minerály vede železo, síra, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor. Díky látkám zvaným fytoncidy (brání růstu mikroorganismů, jsou rostlinného původu) má antibiotické účinky. Hořčičné silice s obsahem síry jí dávají nejen štiplavou chuť, ale i blahodárné působení na naše játra. Velmi dobrý vliv má ředkev i na lidi, kteří trpí trávicími obtížemi (především zácpou, nadýmáním a pocitem těžkosti po jídle). Její šťáva je doporučována při nespavosti, bolestech hlavy a smíchaná s medem se využívá při léčbě kašle a bronchitidy, podporuje tvorbu žluči a pomáhá rozpouštět žlučové kameny.

POZOR: Není vhodná pro osoby s průjmovým onemocněním a osoby s žaludečními a dvanácterníkovými vředy nebo zvětšenou štítnou žlázou.

Užívání

Černou ředkev můžeme konzumovat jako běžnou zeleninu. Dobrá je pokrájená na chleba s máslem či jako přísada do zeleninových salátů. Pro pravidelné užívání nebo čistící kúry je spíše vhodná její šťáva, musí být ovšem čerstvá.

Recept: Sirup z černé ředkve s medem

Tento recept je rychlý, velice jednoduchý a má největší účinek. Ředkev řádně omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Připravíme se čistou gázu nebo plátýnko, přes něž vymačkáme šťávu, přidáme lžíci medu a sirup je hotový. Podává se při kašli a to půl lžíce před každým jídlem. Sirup může sloužit i na posilování imunity. To postačí jedna lžíce denně. Chcete – li zlepšit činnost jater, žlučníku či trávicí soustavy, doporučuje se podávat šťávu neslazenou.

Jedinou nevýhodou tohoto blahodárného přírodního sirupu je jeho krátká trvanlivost.

Zanechte komentář