2 výborné dýňové recepty, které nejsou příliš známé
Dýně sice nejsou tradiční českou potravinou, ovšem své místo si našly nejen v našich v jídelníčcích, ale také při „oslavách“ svátku mrtvých. O zdravotních výhodách dýní a jejich nasládlé jemné chuti toho bylo již napsáno mnoho. Asi každý zná dýňový koláč, polévku a kompot. Tím však ani zdaleka možnosti dýní nekončí.
Dýňové těstoviny
Ingredience:
- 170 g celozrnných těstovin
- ¾ šálku dýňového pyré
- ¾ šálku kuřecího vývaru
- ¼ šálku odučeného mléka
- 1 lžička margarínu
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky soli
- 1 špetka mletého hřebíčku
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 1 špetka mleté skořice
- 1 špetka mletého zázvoru
- ¼ šálku strouhaného parmazánu a další pro podávání
Postup:
Naplňte velký hrnec lehce osolenou vodou a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, vmíchejte těstoviny a přiveďte k varu. Těstoviny vařte odkryté za občasného míchání, dokud se neprovaří, ale jsou stále pevné, asi 11 minut. Dobře odkapejte v cedníku umístěném ve dřezu.
Zahřejte dýňové pyré, kuřecí vývar, mléko, margarín, černý pepř, sůl, hřebíček, muškátový oříšek, skořici a zázvor ve velké pánvi na mírném ohni, dokud se nezahřeje, asi 5 minut. Vmícháme scezené těstoviny a promícháme s parmazánem.
Babiččin dýňový koláč
Ingredience:
- 1 1/2 šálku máslové dýně
- 2 velká vejce
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1/2 šálku čistého javorového sirupu
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky soli
- Slazená šlehačka
- Bourbon
- Koláčový korpus
Postup:
Předehřejte troubu na 1810 °C. Ve střední misce rozšlehejte 1 1/2 šálku dýně a 2 velká vejce, aby se dobře promíchala. Přidejte 1 šálek plnotučného mléka, 1/2 šálku čistého javorového sirupu (nejlépe třídy B), 1 polévkovou lžíci víceúčelové mouky, 1 lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru a 1/4 lžičky soli; metličkou, aby se dobře promíchala. Náplň nalijte do korpusu.
Pečte koláč, dokud střed neztuhne, 55–60 minut. Přendejte na mřížku; nechte vychladnout. Podávejte s oslazenou šlehačkou smíchanou s bourbonem.
Zdroj obrázků: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos