Recepty

2 výborné dýňové recepty, které nejsou příliš známé

Dýně sice nejsou tradiční českou potravinou, ovšem své místo si našly nejen v našich v jídelníčcích, ale také při „oslavách“ svátku mrtvých. O zdravotních výhodách dýní a jejich nasládlé jemné chuti toho bylo již napsáno mnoho. Asi každý zná dýňový koláč, polévku a kompot. Tím však ani zdaleka možnosti dýní nekončí.

Dýňové těstoviny

Ingredience:

  • 170 g celozrnných těstovin
  • ¾ šálku dýňového pyré
  • ¾ šálku kuřecího vývaru
  • ¼ šálku odučeného mléka
  • 1 lžička margarínu
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky soli
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 špetka mleté skořice
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • ¼ šálku strouhaného parmazánu a další pro podávání

Postup:

Naplňte velký hrnec lehce osolenou vodou a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, vmíchejte těstoviny a přiveďte k varu. Těstoviny vařte odkryté za občasného míchání, dokud se neprovaří, ale jsou stále pevné, asi 11 minut. Dobře odkapejte v cedníku umístěném ve dřezu.

Zahřejte dýňové pyré, kuřecí vývar, mléko, margarín, černý pepř, sůl, hřebíček, muškátový oříšek, skořici a zázvor ve velké pánvi na mírném ohni, dokud se nezahřeje, asi 5 minut. Vmícháme scezené těstoviny a promícháme s parmazánem.

dyne-kolac

Babiččin dýňový koláč

Ingredience:

  • 1 1/2 šálku máslové dýně
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1/2 šálku čistého javorového sirupu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky soli
  • Slazená šlehačka
  • Bourbon
  • Koláčový korpus

Postup:

Předehřejte troubu na 1810 °C. Ve střední misce rozšlehejte 1 1/2 šálku dýně a 2 velká vejce, aby se dobře promíchala. Přidejte 1 šálek plnotučného mléka, 1/2 šálku čistého javorového sirupu (nejlépe třídy B), 1 polévkovou lžíci víceúčelové mouky, 1 lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru a 1/4 lžičky soli; metličkou, aby se dobře promíchala. Náplň nalijte do korpusu.

Pečte koláč, dokud střed neztuhne, 55–60 minut. Přendejte na mřížku; nechte vychladnout. Podávejte s oslazenou šlehačkou smíchanou s bourbonem.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button