3 tipy, jak opékat sezamová semínka, aby mohla obohatit vaše pokrmy
Sezamová semínka se používají v kuchyních po celém světě, ale převážně v Asii a na Středním východě. Jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a dalších živin, které pomáhají posilovat imunitní systém, regulovat hladinu cukru v krvi a snižovat hladinu cholesterolu v těle. Ačkoliv jsou nejznámější světlá sezamová semínka, používají se i černá, která mají největší využití v polévkách a dezertech. Světlá varianta je jako stvořená k dochucování pečiva a slaných jídel všeho druhu.
Opečená jsou nejlepší
Samotná sezamová semínka mají nevýraznou chuť, to se ale změní, když se opečou. Následně dokážou skvěle zvýraznit chuť pokrmu. Opečená sezamová semínka jsou křupavá a s lahodnou oříškovou chutí. Stačí s nimi posypat nevýrazný salát a rázem z něj uděláte delikatesu. Přidáním těchto semínek pokrmy nejen skvěle ochutíte, ale také jim dodáte mnoho živin. Jsou bohatá na esenciální minerály, jako je zinek, měď, hořčík a vápník. Obsahují také vitamíny skupiny B, vysoký počet antioxidantů, vlákniny a bílkovin. Ve 100g porci najdete:
- Energie: 563 kcal
- Sacharidy: 23,4 g
- Vláknina: 11,8 g
- Bílkoviny: 17,7 g
- Vápník: 975 mg
- Železo: 14,6 mg
- Fosfor: 629 mg
- Draslík: 468 mg
- Hořčík: 351 mg
Jak sezamová semínka opékat?
Existují tři různé způsoby opékání sezamových semínek – v troubě, na sporáku nebo v mikrovlnce. Ani jeden z těchto způsobů nevyžaduje k opékání semen olej. Při opékání semínka získávají zlatohnědou barvu. Níže se podívejme podrobně na různé způsoby opékání sezamových semínek.
Opékání v troubě
Při použití trouby se ujistěte, že jste ji předehřáli na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete sezamová semínka v jedné vrstvě. Opékejte je, dokud se jejich barva nezmění na zlatohnědou. Opékejte je asi 10 minut a čas od času je promíchejte. Předejdete tak jejich připálení a také zajistíte rovnoměrné propečení. Pozorně je sledujte a mějte připravený talíř, na který je dáte, aby mohla vychladnou.
Opékání na sporáku
Když používáte sporák, zahřejte pánev nebo kastrol na střední teplotu. Ujistěte se, že je suchý a čistý. Pokud chcete, můžete použít i wok. Nasypte sezamová semínka a čas od času je promíchejte. Použijte k tomu stěrku a zajistěte, aby se semínka rovnoměrně opékala a nepřipálila se. Jakmile se jejich barva začne měnit, okamžitě sundejte pánev ze sporáku.
Opékání v mikrovlnné troubě
Když k opékání sezamových semínek používáte mikrovlnnou troubu, vezměte půl hrnku semínek a uspořádejte je v jedné vrstvě na větší talíř vhodný pro mikrovlnnou trouby. Připravujte je na nejvyšší stupeň, dokud nezmění barvu. Nemělo by to zabrat déle než 2-3 minuty. Každých 30 sekund mikrovlnku stopněte, abyste je zkontrolovali a promíchali. Po dokončení pokračujte v případě potřeby se zbytkem dávky.
Jak je skladovat?
Nejchutnější jsou čerstvě opečená semínka, která můžete ihned použít do pokrmů. Můžete je ale i skladovat a mít je připravená pro okamžité použití. Pokud jsou uchovávána na tmavém, chladném a suchém místě ve spíži, mohou vydržet až 6 měsíců. Pokud jsou uchovávána ve vzduchotěsné nádobě uvnitř mrazničky, mohla by vydržet až rok. Mrazák je ve skutečnosti nejlepším místem pro skladování těchto semínek. Nízká teplota chrání přírodní oleje v semenech před znehodnocením, a tím prodlužuje jejich trvanlivost.
Zdroj obrázků: Pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos