OstatníRecepty

4 pravidla, jak udělat správně jíšku, aby se povedla. Rychle a jednoduše. Tmavá a světlá recept.

Udělat správně jíšku je celkem umění. Mnoho hospodyněk používá metodu rozmíchání mouky ve vodě nebo v mléce, prohřát a konec. Ale taková jíška je velmi těžká na trávení. Mouku je potřeba vařit delší dobu a ještě před tím orestovat v tuku.

Jak udělat správně jíšku. Rychle a jednodušše. Tmavá a světlá recept.

Pro dobrou jíšku je máslo jako tuk volbou číslo jedna!

1. Jako první pomoc při přípravě jíšky slouží pravidlo: Nikdy nesmažit jíšku tak dlouho, že by úplně ztmavla! V takovém případě je totiž jíška na vyhození, díky přepálenému omastku je tak hořká, že se stává nepoživatelnou. Pokud byste ji dali do jídla, celé ho znehodnotíte!

2. Druhé pravidlo, kolik tuku tolik mouky. 1:1 Můžeme dát mouky lehce méně,ale nikdy ne víc. Konzistence by měla být krémová a lehce pěnit.

3. Vždy se jíška lépe spojí s pokrmem, pokud má opačnou teplotu, pokud je horká jíška bude se lépe rozpouštět ve studené omáčce a naopak, pokud je horká polévka lépe se nám zapracuje vlažnější nebo studená jíška.

4. Každý pokrm, do kterého dáme jíšku, musí být provařen ještě minimálně 20 minut!

Světlá jíška

Pokud chceme použít jíšku dosvětlých polévek nebo omáček, rozpustíme máslo, o vlažného másla přidáme mouku a minutu na mírném ohni mícháme metličkou, než se spojí a máme hotovo.

Tmavá jíška

Pokud chceme tmavou jíšku, rozehřejeme máslo nebo olej, aby bylo rozpálené a až potom přidáme mouku. Restujeme podle intezity ohně 2-5 minut do mírného zažloutnutí a vypneme. Vždy po vypnutí je dobré jíšku ještě minutu míchat.

Tip:

Využijte tuk z orestovaného masa, nebo s cibulí, nemusíte si špinit další hrnec na vyrobení jíšky a bude mít lepší chuť. Případ kdy to nelze udělat je pokud restujete ještě i sladkou papriku koření, pokud by se restovala delší dobu zhořkla by. Můžete také použít na jíšku jiné zdravější druhy mouky.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Zdena Prokopová

Jsem součástí tohoto magazínu již od začátku a starám se o to, aby si zde každý čtenář přišel na své. Ráda trávím čas se svou rodinou, miluji cestování a svou práci! Zdravému životnímu stylu se věnuji již řadu let, nejvíce pak aktivnímu sportu a přírodním receptům.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button