8 důvodů, proč byste měli do jídelníčku zařadit krevety
Většina Čechů krevety ještě nikdy neochutnala. Některým se nelíbí jejich vzhled, pro jiné jde o exotické jídlo, se kterým nemají zkušenosti. Když se správně připraví, tak jsou krevety nejen lahodné, ale také mají mnoho přínosů pro naše zdraví. I když se nejedná o nejlevnější potravinu, jejich zařazení do jídelníčku vám zpestří váš stereotyp a dostanete do těla mnoho důležitých živin. Zdravotní přínosy krevet mohou zahrnovat zlepšení zdraví kostí a mozku, redukci hmotnosti a snížené riziko kardiovaskulárních onemocnění. Krevety mají protizánětlivé vlastnosti a vlastnosti proti stárnutí, které mohou pomoci snížit riziko různých zdravotních onemocnění. Mohou pomoci při léčbě věkem podmíněné makulární degenerace a zmírnění únavy očí. Mohou také poskytnout úlevu od menstruačních bolestí.
Nutriční hodnota krevet
Hlavním zdrojem potravy u krevet je masitý ocas, ale některé kultury a různé kuchyně se rozhodnou jíst i jiné části krevet. Tito malí, legračně vypadající korýši poskytují bohatou výživu. Pro lidi, kteří chtějí ze své stravy odstranit přebytečné sacharidy, jsou krevety oblíbenou možností, protože neobsahují sacharidy a mají také velmi nízký obsah kalorií (přibližně 1 kalorie/1 gram krevet). Jako organická forma života jsou krevety plné bílkovin a jsou složeny především z vody, ale je zde také malé množství tuku. Nejprospěšnějším aspektem krevet je však pokladnice vitamínů a živin, které obsahuje.
Může to být delikátní a účinný způsob, jak vyvážit vaši výživu a podpořit zdravé tělo. Můžete s nimi doplnit svůj denní příjem minerálů, zejména železa, vápníku, sodíku, fosforu, zinku, hořčíku a draslíku. Poskytují také esenciální mastné kyseliny, ale mají také vysoký obsah cholesterolu.
Zdravotní přínosy krevet
Podpora hubnutí
Krevety mohou být skvělým zdrojem bílkovin a vitaminu D, aniž by do vašeho denního příjmu přidávaly sacharidy, takže pro lidi odhodlané zhubnout může být tato jednoduchá forma mořských plodů oblíbenou volbou. Možná vysoká hladina zinku je také prospěšná, protože zinek je jedním ze způsobů, jak zvýšit hladiny leptinu v těle. Leptin je hormon a je nedílnou součástí tělesné regulace ukládání tuku, chuti k jídlu a celkového využití energie v těle. Zvýšením hladiny leptinu v těle se lidé mohou vyhnout běžným problémům, jako je přejídání a nevysvětlitelná touha po jídle poté, co jsou sytí. Krevety mají také pravděpodobně vysoké hladiny jódu, což může pomoci kontrolovat, kolik energie je vynaloženo, když je vaše tělo v klidu. Může interagovat se štítnou žlázou za účelem urychlení činnosti štítné žlázy, což pomáhá lidem ve snaze zhubnout nebo alespoň zabránit dalšímu nárůstu hmotnosti.
Vlastnosti proti stárnutí
Sluneční záření je jednou z hlavních příčin stárnutí pokožky. Bez ochrany může i několik minut vystavení slunečnímu záření a UVA záření vést k vráskám, skvrnám nebo spálení. Přidáním krevet do jídelníčku mohou lidé výrazně zlepšit své šance na zkrášlení své pokožky. Obsahují vysoké hladiny určitého karotenoidu zvaného astaxanthin, což je silný antioxidant, který může výrazně snížit známky stárnutí pokožky související s UVA a slunečním zářením.
Mohou snížit věkem podmíněnou makulární degeneraci
Studie naznačují, že krevety mohou obsahovat sloučeninu podobnou heparinu, která může pomoci při léčbě neovaskulární AMD. Astaxanthin nalezený v krevetách může také zmírnit únavu očí, zejména u těch, kteří stále vysedávají u počítače.
Mohou zabránit vypadávání vlasů
Minerály obsažené v krevetách mohou také přispět ke zdraví našich vlasů. Nedostatek zinku může způsobit vypadávání vlasů. Zinek hraje klíčovou roli při udržování a tvorbě nových buněk, včetně vlasových a kožních buněk, takže pro ty, kterým začínají vypadávat vlasy nebo alespoň zaznamenávají pokles růstu vlasů, zařazení krevet do jídelníčku může vaše vlasy zachránit a zlepšit jejich stav.
Prevence kardiovaskulárních onemocnění
Fermentovaná krevetová pasta může obsahovat fibrinolytický enzym, který lze použít pro trombolytickou terapii. Trombolytická terapie je způsob, jak rozbít nebezpečné krevní sraženiny v krevních cévách. Tento enzym, který se nachází v pastě z krevet, může být mocným nástrojem proti nebezpečí kardiovaskulárních chorob, které trápí tolik lidí po celém světě. Také možná vysoká hladina omega-3 mastných kyselin, která se v ní nachází, eliminuje škodlivý cholesterol v krevním řečišti, což může dále snížit pravděpodobnost infarktu a mrtvice.
Zdravé kosti
Bílkoviny a různé vitamíny, jako je vápník, fosfor a hořčík, které se v krevetách nacházejí ve velkém množství, mohou účinně pomoci v boji proti degeneraci kostí. Nedostatek bílkovin a vitamínů ve stravě může způsobit zhoršení kvality kostí, kostní hmoty, síly a celkové hmoty, což jsou hlavní příznaky osteoporózy. Přidání krevet do vašeho denního nebo týdenního režimu jídla může zpomalit účinky stárnutí kostí.
Zdravý mozek
Krevety mají vysoké hladiny železa, což je klíčová minerální složka v procesu vazby s kyslíkem v hemoglobinu. S dalším železem v systému může docházet ke zvýšenému toku kyslíku do svalů, což poskytuje sílu a vytrvalost a zároveň zvyšuje tok kyslíku do mozku, což prokazatelně zlepšuje porozumění, paměť a koncentraci. Studie naznačují, že astaxanthin nalezený v krevetách může pomoci zlepšit výkonnost paměti, přežití mozkových buněk a snížit riziko zánětlivých onemocnění mozku. Jsou také dobrým zdrojem jódu, který může pomoci lidskému tělu vytvářet hormony štítné žlázy. Hormony štítné žlázy jsou zase potřebné pro vývoj mozku v dětství a těhotenství.
Snížení menstruační bolesti
Ne všechen cholesterol vzniká stejně a krevety mohou být dobrým zdrojem prospěšného typu cholesterolu, omega-3 mastných kyselin. Ty mohou vyvážit dobře prozkoumané negativní účinky omega-6 mastných kyselin a pomoci při zmírnění menstruačních křečí u žen, stejně jako podporovat zdravější průtok krve do reprodukčních orgánů snížením jiných škodlivých forem cholesterolu v krevním řečišti.
Vedlejší účinky krevet
- Rtuť: Stejně jako mnoho forem mořských plodů obsahují krevety stopová množství rtuti, která je nebezpečná pro lidské zdraví a může vést k otravě rtutí, problémům se zrakem a sníženému zdraví plodu. Tyto zdravotní obavy však pramení z nadbytku rtuti ve vaší stravě, takže pokud vyrovnáte svůj jídelníček s kontrolovaným množstvím krevet, můžete se vyhnout nebezpečí otravy rtutí.
- Puriny: Ačkoli jsou puriny přirozeně se vyskytující a nezbytný prvek chemie našeho těla, nadměrné hladiny mohou být nebezpečné, zejména u lidí, kteří již trpí onemocněními, jako je dna. Puriny se rozkládají na kyselinu močovou, když buňky odumírají a ledviny pak řídí a řídí tok kyseliny močové kolem nebo ven z těla. Krevety mají středně vysoké hladiny purinů, což je pro většinu lidí v pořádku, ale pokud již trpíte dnou, což je stav způsobený vysokými hladinami kyseliny močové, příliš mnoho krevet může tento problém zhoršit.
- Potravinové alergie: Různé druhy mořských plodů, jako jsou krevety, mohou způsobit alergické reakce. Buďte opatrní, kdykoli zkoušíte nové druhy ryb nebo když drasticky zvýšíte množství mořských plodů ve vaší stravě, protože byste mohli zaznamenat neočekávanou alergickou reakci.
Rychlé a snadné nápady na vaření krevet
Krevety a těstoviny: Místo špaget a masových kuliček v červené omáčce vyzkoušejte krevety a těstoviny penne s bílým vínem nebo omáčkou. Krevety zlehka opečte na pánvi do měkka a poté je položte na těstoviny jako zdravou alternativu klasického italského jídla.
Grilované krevety: Napíchněte 3-4 krevety a ugrilujte je na uhlí. Přírodní šťávy z krevet docela slušně chutnají. Když je napíchnete na špíz společně s paprikou a cibulí, dosáhnete skvělé chuti.
Zdroj obrázků: Pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos