Jídlo

Avokádo je ovocem způsobující zácpu – pravda, nebo mýtus

Avokádo se často uvádí jako jedna z nejlepších potravin, která by měla být zařazena do každodenního jídelníčku. Je to díky jeho vitamínové zásobě a vysokému množství zdravých tuků a minerálních látek. Toto ovoce můžete přidat do salátu, polévky, sendviče, těstovin, nebo jíst prostě jen tak. Máslová textura s nevýraznou vůní je způsobena přítomností zdravých mastných kyselin. Díky této vlastnosti se avokádo hodí skoro do každého jídla. Nicméně o avokádu začala kolovat zvěst, že může způsobit zácpu. Je tomu opravdu tak?

Avokádo a zácpa

Pokud se budete ptát, zda toto zelené ovoce stojí za zácpou, říkáme, že ne. Avokádo totiž obsahuje vysoké množství vlákniny. Jedna polovina obsahuje asi 4 gramy, což odpovídá přibližně 16% doporučeného denního příjmu vlákniny. Vláknina je ve stravě potřebná, a pokud ji máme dostatečné množství, zácpy se bát nemusíme.

Role vlákniny

Jak jsme již řekli, vláknina podporuje trávení a umožňuje snadnějších pohyb střev. Jelikož nedochází k jejímu štěpení v žaludku, dostává se až do střev, kde zabraňuje zácpě. Rovněž obsahuje vodu, čímž zvyšuje příjem tekutin a zabraňuje dehydrataci organismu.

Avokádo tedy pomáhá při trávení špatně stravitelného jídla a odstraňuje problémy způsobené pomalým pohybem střev a tuhé stolice. Celkově tedy podporuje zdraví tlustého střeva.

Avokádo je častou součástí salátů.

Úloha vitamínu C

Kromě vlákniny je avokádo také nabyto vitamín C, který je nezbytný pro silný imunitní systém a produkci kolagenu. Kolagen je základním stavebním kamenem svalů, kostí, vazů, šlach a kůže a potřebný tedy pro zdraví kosterního systému. Stejně jako vláknina, i vitamín C přispívá ke zdravému tlustému střevu. Pomáhá strávit nestrávené potraviny a předejít tak zácpě. Spolu s tím zabíjí všechny nechtěné bakterie a infekce, zároveň však udržuje v optimální hladině potřebné střevní bakterie.

A co děti?

Poslední studie ukázala, že ani kojencům avokádo nezpůsobuje zácpu. Ve skutečnosti je toto ovoce vhodnou potravinou, kterou lze zařadit do prvního jídelníčku dítěte. Je totiž bohaté na živiny a zároveň snadno stravitelné. A zdravé tuky obsažené v avokádu jsou nezbytné pro správný růst a vývoj dětského mozku.

Avokádo je také nejméně alergickou potravinou. Nevyžaduje vaření, ani velkou úpravu.

Měli byste však vědět, že hodně avokáda sice nezpůsobí zácpu, avšak průjem ano. Spolu s ním můžou s nadměrnou konzumací tohoto zeleného ovoce přijít také žaludeční nevolnosti, nadýmání a podráždění trávicího traktu.

Ptáte-li se, zda byste měli zařadit avokádo do jídelníčku, my vám říkáme, že rozhodně ano. Všeho ale s mírou. A to platí i u avokáda.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button