Bezlepkové svačinky pro děti
Citlivost na lepek je v dnešní době stále častějším problémem. Postihuje asi 10 dětí z 1000 a způsobuje vážné nutriční nedostatky. Je totiž velmi těžké, být opatrný ve všem, co jíme, zejména pokud jde o občerstvení a malé svačinky. Dnes už plno řetězců nabízí pochutiny i bez lepku, ovšem ty jsou někdy příliš drahé, nebo nejsou dobré. Dnes se ale podíváme na pár receptů, které jsou velmi jednoduché a dětem budou chutnat.
Pečené skořicovo-jablečné chipsy
Tyto zdravé a křupavé chipsy nejsou jen vynikající, ale jsou i velmi snadné.
Na jablečné chipsy se skořicí budete potřebovat:
- 3 jablka
- mletou skořici
- cukr (můžete zvolit zdravější variantu oproti tomu bílému, a to hnědý přírodní cukr)
Postup:
V první řadě předehřejte troubu na 100°C. Umyjte jablka a nakrájejte je na co nejtenčí plátky. Pokud se vám budou dařit pouze plátky silné, bude příprava delší a výsledek ne tak chutný.
Na plech vyložený pečícím papírem rozmístěte jablka. Posypte skořicí a cukrem a vložte do trouby. Plátky sušte v troubě asi 1,5-2 hodiny. Poté troubu vypněte, ale jablka v ní nechte ještě hodinu odpočívat. Nakonec vyndejte jablka z trouby a nechte vychladnout. Studená jablka uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Sladké křupavé brambůrky
Tyto bezlepkové brambůrky s mírně sladkou skvěle doplní polévku, salát, ale můžete je pojídat i jen tak.
Na brambůrky budete potřebovat:
- 1 velkou sladkou bramboru
- olivový, nebo kokosový olej
- koření – skořice, zázvor, černý pepř, muškátový oříšek (záleží na vaší chuti)
Postup:
Brambory umyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Mezitím předehřejte troubu asi na 200 °C. Do mísy vložte proužky brambor, pokapejte olivovým oleje a promíchejte. Každý proužek brambory by měl být pokrytý olejem. Poté rozložte proužky po celém plechu, okořeňte a vložte do trouby. Pečte asi 15 minut, proužky nezapomínejte často promíchávat a otáčet. Jakmile budou do křupava upečené, nechte je vychladit a uložte do vzduchotěsné nádoby.
Banánový chleba
Banánový chleba si zamiluje každý. Tento navíc neobsahuje žádný lepek, mléko, ani nezdravý cukr.
Na banánový chleba budete potřebovat:
- 2 velké banány
- 1 šálek neslazeného kompotu
- 2 čerstvá vejce
- 2 šálky mouky z hnědé rýže
- 2 lžíce kořenového škrobu arrowroot
- ½ šálku medu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžíce skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
Postup:
V první řadě předehřejte troubu na 200°C a vymažte formu na chleba. Do mixéru vložte banány a jablka a rozmixujte. Poté směs přelijte do mísy a smíchejte s medem, vanilkou a vejcem. Míchejte do té doby, dokud nebude směs krémově hladká. Následně pomalu přidávejte prášek do pečiva, sodu, mouky a všechny suché přísady. Směs dobře promíchejte a nalijte do formy na chleba. Nakonec vložte do trouby a pečete asi 40 minut. Po upečení nechte chleba ve formě vychladnout a chvíli odpočinout.
Pizza bez krusty
Pizza – jídlo, které je v žebříčku oblíbenosti u dětí na prvních místech. Pokud jsou ale vaše děti intolerantní na lepek, zkuste tuto pizzu, se kterou se nebudete bát, že vaše dítě protrpí žaludeční problémy.
Na pizzu budete potřebovat:
- slaninu
- sýr mozarella – strouhaný
- zeleninu a ovoce dle vlastního výběru – paprika, cibule, rajčata, olivy a jiné
- rajčatovou omáčku
Postup:
Formu na muffiny vymažte olejem. Tři plátky slaniny umístěte do formičky tak, aby pokryla celou plochu muffinu. Na slaninu vložte trochu rajčatové omáčky, zeleninu, ovoce, nebo houby a posypte nastrouhanou mozarellou. Pečte asi 25 minut při 180°C. Vršek mini pizz by měl být rozteklý a nazlátlý. Poté pomocí vidličky pizzy vyndejte a servírujte.
Křupavá cizrna
Cizrna je zdravou a v poslední době také oblíbenou potravinou. Vyzkoušejte z ní tuto skvělou svačinku.
Na křupavou cizrnu budete potřebovat:
- 2 šálky namočené cizrny
- 2 šálky javorového sirupu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce skořice
- sůl podle chuti
Postup:
Všechny ingredience vložte do mísy a pořádně promíchejte. Dbejte na to, aby byla cizrna dobře obalena ve směsi oleje a koření. Poté cizrnu rozložte na pečící plech a pečte při 180°C asi 45 minut. Minimálně každých 15 minut nezapomeňte cizrnu promíchat. Jakmile je cizrna uvnitř měkká a na povrchu křupavá, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout. Vzniklou studenou křupavou cizrnu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Tyto pochoutky jsou skvělými alternativami těm s lepkem. Připravte je svým dětem. Uvidíte, že si takovou bezlepkovou svačinku jistě zamilují.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos