
Tento druh ovoce roste na stromě zvaném datlovník pravý, plody jsou tmavě hnědé o délce 3 až 7 cm a šířce 2 až 3 cm. Charakteristické jsou nízkým obsahem vody a naopak vysokým podílem sacharidů, které tvoří až 70% obsahu datlí. I proto bývají datle občas přirovnávány k „bonbonům“ z přírody. Pokud si někdo potrpí na sladké a rád mlsá, je lepší si dopřát datle, než umělé cukrovinky. Jsou totiž úžasným zdrojem živin, které nelze získat z jiných zdrojů.
Co vše datle obsahují

Datle však neprospívají každému. Měli by se jim vyhnout lidé s potížemi s krevním cukrem, nebo s nadváhou. Naopak jsou prospěšné sportovcům a aktivním lidem, kteří hledají zdravý přírodní zdroj cukru či kalorií, nebo chtějí po fyzické aktivitě doplnit glykogen. Například na delší turistický výšlap je ideální směs nasekaných datlí smíchaných s tučnějšími přísadami, které mají nižší obsah cukru, což platí třeba o mandlích a jiných ořeších.
Datle v kuchyni
U nás se s datlemi setkáváme spíše sporadicky, obvykle v předvánočním čase. Je to pro nás zvláštní exotický druh ovoce, který známe většinou ve slisovaném stavu. Lisování vypeckovaných datlí je prastarý vynález a slisované datle sloužily jako denní chléb. Datle mají široké kuchyňské a potravinářské použití zejména v arabském světě, kde jsou jednou z nejzákladnějších složek potravy. Konzumují se tam čerstvé i sušené. Ze sušených datlí se také mele mouka. Z čerstvých přezrálých bobulí ponechaných na sítích vykapává sladký sirup, tzv. datlový med. U nás si z datlí můžeme na vánoční stůl připravit například datlové kuličky či jiné sladkosti.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos









