Divoká rýže: s bílou rýží má společný jen počet kalorií, jinak je až dvojnásobně výživnější
Divoká rýže je velmi výživná, neboť se vyrábí z vodních řas rodu Zizania L. I když je vizuálně podobná bílé rýži, přímo s ní nesouvisí. V porovnání s bílou rýží je tento druh divoké rýže považován za celozrnný produkt.
Z toho jasně vyplývá dvojnásobné množství bílkovin, více vlákniny, vitamínů včetně B-komplexu a minerálů (železo, vápník, zinek a draslík). Kromě toho je divoká rýže bohatá na antioxidanty, takže její pravidelná konzumace poskytuje také řadu zdravotních výhod.
Nejvýznamnější léčivé účinky:
- Bojuje proti zácpě
- Předchází rakovině, předčasnému stárnutí a kardiovaskulárním chorobám
- Podporuje hubnutí
- Pomáhá regulovat inzulín
Jak připravit divokou rýži
Divoká rýže se na rozdíl od bílé rýže vaří mnohem déle, přibližně 45 až 60 minut. Proto ji lze vařit dvěma způsoby. V prvním případě použijte 1 šálek divoké rýže na 3 hrnky vody, přidejte špetku soli a přiveďte k varu a nechte probublávat. Po bodu varu doporučujeme vařit na mírném stupni ohřevu. Druhou možností je rýži namočit do vody den předem, tím snížíte dobu vaření až na polovic. Můžete si vytvořit i mix bílé rýže s divokou.
Zdravý řeřichový salát s divokou rýží
Složení:
- 1 balíček řeřichy
- 1 nastrouhaná mrkev
- 30 g vlašských ořechů
- 1 šálek divoké rýže
- 3 šálky vody
- olivový olej a ocet
- 1 špetka soli a pepře
Postup:
Jakmile je divoká rýže hotová, smíchejte všechny ingredience v misce a dochuťte olivovým olejem a octem. Další možností je připravit dresink ze šťávy 2 citrónů, olivového oleje, dijonské hořčice, mletého česneku, soli a pepře dle chuti.
Divoká rýže se zeleninou
Složení:
- 1 šálek divoké rýže
- 3 šálky vody
- 1 střední cibule
- 1/2 šálku mrkve nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku zeleného hrášku
- 1/2 šálku zelených fazolí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 špetka soli, pepře a mletého česneku
Postup:
Připravte rýži, jak je uvedeno výše. Na pánev vlijte 2 lžíce oleje a orestujte na něm cibuli a zbytek zeleniny společně s kořením cca 3 až 5 minut, do změknutí. Nakonec vmíchejte uvařenou divokou rýži.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos