Dopřejte si podzimní zahřátí v podobě horké cibulové polévky
Zahřátí a trocha toho sluníčka, to je vše, po čem toužíme na podzim. Po příchodu z vymrzlé procházky nezahřeje nic lépe než šálek horkého čaje či miska horké polévky. Dopřejte si cibulačku, která vás navíc preventivně chrání před nachlazením. Cibulačka obsahuje také silný hovězí vývar a česnek, který vám pomůže se z chřipky a nachlazení lépe dostat.
Horká polévka jako první pomoc
Pokud se cítíte opravdu zmrzlí a nepomáhá peřina ani tlusté ponožky, uvařte si horkou polévku, nejlépe cibulačku, česnečku nebo samotný kuřecí či hovězí vývar. Vývary jsou pro vaše zdraví během podzimu a zimy velmi přínosné. Skvěle zahřejí celý organismus zevnitř, nejsou ani příliš kalorické a jsou velmi bohaté na minerální látky. Pokud vývar při přípravě vaříte opravdu pomalu a dopřejete mu i dávku zeleniny, zachová se v něm i vitamín E a beta karoten. Nechybí v něm také trocha tuku, který můžete omezit tím, že jej budete při vaření masa a kostí z vršku stahovat nebo necháte vývar zchladit a tuk z něj sundáte později. Pravidelné dopřávání si vývarů zvyšuje vaši imunitu. Vývary obsahují také cystein, který zvlhčuje sliznici a zmírňuje potíže s rýmou a kašlem. Základem této cibulačky je právě hovězí vývar, který se stává v kombinaci s cibulí skvělým léčícím kombem.
Cibulová ochrana
Cibuli má snad každý z nás doma ve spíži, což je jen dobře. Cibule má antibakteriální účinky a snižuje riziko množení bakterií, doplňuje do těla vitamíny a pokud vás trápí kašel, je ideální, ulehčuje totiž odkašlávání. Spolu s česnekem je známá jako přírodní antibiotikum. Cibule je bohatá na vitamín C, ale také na komplex vitamínů B, které podporují zdraví nervového systému, kůže, ale i sliznice. Obsahuje také flavonoidy, které podporují zdraví celého organismu a chrání váš trávicí trakt. Cibule bývá někdy velmi nedoceněnou a je na čase, abychom její účinky znovu objevili.
Recept
Příprava: 45-60 minut
porce: 6-8
- 4 velké cibule, oloupané a nakrájené na plátky
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 2 šálky hovězího vývaru
- 4 lžíce ghee
- 5 stroužků česneku
- mořská sůl a pepř
Připravte si hrnec, na středním plameni pomalu roztavte ghee (přepuštěné máslo) a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji, dokud nezkaramelizuje. Poté přidejte kuřecí a hovězí vývar a pokrájený česnek. Osolte a opepřete. Přiveďte směs k varu a vařte přibližně 30 minut. Podávejte polévku horkou posypanou sýrem a trochou pepře. Přidat můžete i na másle osmažené krutonky. Přejeme dobrou chuť!
Nutriční hodnoty
- 223 kalorií
- 16,75 gramů bílkovin
- 11,57 gramů tuku
- 9,27 gramů uhlohydrátů
- 1,5 gramů vlákniny
- 542 miligramů sodíku (36 procent DD)
- 27 mikrogramů vitaminu B12 (27 procent DD)
- 0,248 miligramů B6 (19 procent DD)
- 308 IU vitaminu A (13 procent DD)
- 7 miligramů vitaminu C (9 procent DD)
- 0,154 mg manganu ( 9 procent DD)
Tyto poměry jsou celkem působivé, pokud si připustíme, že jde o polévku s pěti přísadami. Důvodem těchto nutričních hodnot jsou především kostní vývary, které chrání i vaše kosti a posilují imunitní systém.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos