Plod durianu může dorůst délky až 30 cm a průměru 15 cm a jeho obvyklá hmotnost je 1-3 kg. Roste na stromech vysokých až 10 m a sklízí se obtížně. Obvykle se čeká až spadne sám jako například kokosové ořechy. Tvar je zpravidla kulatý, slupka je pokryta ostrými bodlinami a její barva se pohybuje od zelené po hnědou. Zralost durianu se pozná podle začínajícího pukání slupky. Uvnitř je světle žlutá krémová až moučnatá hmota, která se jí. Tato dužina obaluje několik semen velikosti švestky.
Charakteristika
Durian je zejména v zemích jihovýchodní Asie považován na největší pochoutku a krále ovoce. Dužina je velice sladká a šťavnatá. Charakteristickým znakem durianu je jeho pronikavý zápach. Ten je cítit i přes neporušenou slupku. Po rozkrojení je pach opravdu intenzivní a bývá přirovnáván k zápachu shnilých cibulí, terpentýnu, žumpě a dalším nevábným zážitkům. Pach je tak pronikavý, že je durian v jihovýchodní Asii dokonce zakázán v prostředcích veřejné dopravy a v některých hotelech.
Někomu ale může durian i vonět. Prostě je to otázka subjektivního názoru a pocitu. V každém případě se však jedná o lahodnou delikatesu, které její zapáchání jistě odpustíte.
Rady pro konzumaci
Koupíte-li durian u nás, najděte na slupce slabé místo, do kterého zapíchněte nůž a ovoce snadno otevřete. Dužinu můžete vydlabávat lžící. Konzumace se nesmí se kombinovat s alkoholem a s kávou. Pronikavé aroma odstraníte z rukou tak, že prázdnou skořápku durianu naplníte vodou, ve které si umyjete prsty, neboť mýdlo nestačí. Zápachu z úst se zbavíte tak, že se napijete osolené vody také ze skořápky.
Co durian obsahuje
Především obsahuje téměř dvakrát více kalorií než banán. Zhruba 25% tvoří cukry, dále je v durianu vitamin C a životně důležité aminokyseliny, jako tryptofan, riboflavin a niacin.
Durian se nedoporučuje těhotným ženám a osobám s vysokým krevním tlakem nebo žaludečními vředy. Naopak je prospěšný tím, že snižuje horečku. Některými lidmi je považován za afrodiziakum.
Využití durianu
Především je to lahodné exotické ovoce, které nejlépe chutná v syrovém stavu. Můžete z něj připravit také džem, dezert, uvařit jej jako součást polévky, nebo jej upravit s cibulí a chilli. Použít se dají i semena, která se pečou nebo smaží. Bez užitku nezůstává ani dřevo, které je vhodné k výrobě nábytku.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos