Dýňová polévka s kešu ořechy, která do těla doplní minerální látky
Hledáte inspiraci na další zdravé pokrmy, které vás nejen osvěží, ale také zahřejí při chladných večerech? Připravte si domácí dýňovou polévku, kterou zjemníte kešu ořechy a kokosovým mlékem. Nejenže je tato polévka velmi chutná, ale také výživná. Obsahuje zdravé ingredience, které dopřejí vašemu tělu především minerální látky.
Dýně a její účinky na vaše zdraví
Dříve se pěstovaly jen velké dýně, dnes máte v supermarketech na výběr z množství různorodých dýní, které jsou však všechny skvělým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Dýně je bohatá především na provitamín A, komplex vitamínů B (B1, B2, B3) a vitamín E; vašemu tělu dopřeje i kyselinu listovou a z minerálních látek je to draslík, vápník, měď, selen, fosfor a zinek. Dýně má blahodárný vliv na váš trávicí systém a zbavuje vašeho těla toxinů. Pro vaše zdraví není přínosná jen dýně, ale také dýňová semínka, která jsou bohatá na zinek. Ten má protizánětlivé účinky a působí příznivě především na vaši pokožku, kůži, vlasy a nehty. Semínka by si měli dopřávat především lidé, které trápí kožní problémy, jako je ekzém.
Přínos konzumace kešu oříšků
A proč si dopřávat kešu oříšky? Jako všechny ořechy jsou i kešu oříšky bohaté na tuk, ale na zdraví prospěšný tuk, který vaše tělo potřebuje. Konzumovat byste je tedy měli, i když všeho s mírou. Kešu oříšky mají bílou barvu a velmi jemnou chuť. Skvěle chutnají samotné i v salátu či v polévce. Vegani je využívají jako náhražku za máslo, omáčku na těstoviny či dresink. Vliv mají především na zdraví kardiovaskulárního systému a chrání vás před infarktem. Bohaté jsou na hořčík: ve 100 g kešu ho najdete přibližně 25 % doporučené denní dávky; dále také fosfor, vápník měď, draslík, selen a železo. Konzumovat by ho měli tedy především lidé, které trápí chudokrevnost. Nezapomínejte tedy konzumovat kešu pravidelně v přiměřené dávce.
Dýňová polévka s kešu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 malá cibule, nasekaná
- 3 stroužky česneku
- ½ čajové lžičky kurkumy
- ½ čajové lžičky papriky
- 1 dýně hokkaido
- 1 ½ šálku kuřecího vývaru
- ⅓ hrnku kešu ořechů
- 1 lžička javorového sirupu
- ½ čajové lžičky černého pepře
- 1 lžíce citrónové šťávy
- ½ šálku kokosového mléka
Připravte si větší hrnec. Rozehřejte v něm kokosový olej, přidejte nasekanou cibuli a česnek a lehce osmahněte. Přidejte kurkumu, papriku a lehce osmahněte. Nyní je na čase přidat pokrájenou dýni hokkaido, která se nemusí loupat, kešu oříšky a kuřecí vývar. Nechte vařit, dokud nebude dýně měkká. Poté přidejte javorový sirup, pepř, sůl, citronovou šťávu a kokosové mléko. Rozmixujte s pomocí tyčového mixéru, ještě chvíli povařte a dochuťte podle své chuti. Užívejte si jemnou chuť této polévky. Ozdobit ji můžete nasekanými kešu oříšky a dýňovými semínky, která lehce opražíte s trochou soli.
Kromě dýně a kešu oříšků obsahuje dýňová polévka velmi zdravé ingredience, například kokosový olej, který má příznivý vliv na zdraví trávicího traktu, a dále kurkumu, papriku a javorový sirup. Místo něj můžete použít také jiné rostlinné sladidlo, jako je například sirup agávový, rýžový, datlový či kukuřičný. Každý z nich však sebou nese jinou chuť a konzistenci. Hutnou konzistenci polévky dotváří kokosové mléko. Pokud chcete polévku méně hustou, můžete zvolit mléko rýžové či mandlové nebo vyzkoušet sojovou smetanu, kterou zakoupíte v potravinách se zdravou výživou.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos